Honger doet kiezen voor ongezond eten
nieuws"Als je slechte eetgewoonten met een grootscheepse campagne wil aanpakken, moet je in de eerste plaats weten waarom mensen kiezen voor ongezond eten", zegt Eertmans. Zij probeerde bij verschillende bevolkingsgroepen de voedselkeuzemotieven te meten. "De vier belangrijkste zijn gezondheid, smaak, bereidingsgemak en prijs", stelt de onderzoekster vast. "Andere motieven zijn stemming, natuurlijke ingrediënten, gewichtscontrole, ethische overwegingen en vertrouwdheid".
"Dat wil zeggen dat we met acties rond gezond eten niet moeten proberen om de hele bevolking te bereiken met één enkele campagne", zegt Audrey Eertmans; "Voor sommigen is gezondheid bijvoorbeeld van ondergeschikt belang. Het zou dus veel beter zijn om ook eens de nadruk te leggen op het belang van smaak. Gezonde voeding kan ook lekker zijn, hoeft helemaal niet duur te zijn of moeilijk te zijn om te bereiden".
Uit het doctoraatsonderzoek blijkt tot slot ook het belang van de situatie waarin de consument verkeert. "Onder tijdsdruk of door een groot hongergevoel gaan mensen meer af op de smaak. Ze kiezen iets dat er lekker uitziet en lekker ruikt", zegt Eertmans. "Wie op zijn werk bijvoorbeeld te lang wacht om zijn middagpauze te nemen, zal op dat moment vlugger grijpen naar een broodje met veel mayonaise dan naar een licht slaatje".
"Dit is geen weloverwogen keuze, maar veeleer een automatisme. In tijden van voedselschaarste is ons lichaam van nature ingesteld op calorierijke, hongerstillende producten. Het is een overlevingsstrategie die in een maatschappij van overdaad helaas geen enkel nut meer heeft", besluit onderzoekster Eertmans.
Bron: Gazet van Antwerpen