Hoge opkomst, hoge nood: Libramont verzamelde 15.000 liter urine van bezoekers

Geen watertekort op de landbouwbeurs van Libramont. In de drie toiletgebouwen van de grootste landbouwbeurs van het land waren urineopvangers geïnstalleerd. De 200.000 bezoekers van afgelopen weekend waren samen goed voor 15.000 liter urine. Hoe bizar dit initiatief ook mag lijken, het heeft zijn nut. Alle urine wordt gerecycleerd meststof. 

1 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 augustus 2023 20:01
Lees meer over:

Het Franse bedrijf Toopi Organics stond in voor het opvangen en verwerken van de urine. Met 200.000 bezoekers over vier dagen kon meer dan 15.000 liter worden verzameld op de landbouwshowcase. De start-up heeft een selectief urine-opvangsysteem ontwikkeld dat geen water nodig heeft. Ook bij het toiletgebruik zelf werd dus heel wat water bespaard. De urine wordt gefilterd en gebruikt als kweekmedium voor de productie van bacteriën die behulpzaam zijn in de landbouw. 

België was het eerste Europese land dat de commercialisering van de biostimulant van Toopi Organics toelaat. Hun meststof op urinebasis, Lactopi Start, is toegelaten voor alle gewassen in alle groeistadia, met enkele uitzonderingen zoals fruit en groenten die rauw worden gegeten. Het stimuleringsmiddel is ook toegelaten voor gebruik in de biologische landbouw. 

Bijna 200.000 bezoekers voor 87ste editie van Landbouwbeurs Libramont
Uitgelicht
De 87ste editie van de Landbouwbeurs van Libramont, die maandagavond ten einde liep, heeft 199.230 bezoekers over de vloer gekregen. Dat zijn er nagenoeg evenveel als vorig ja...
1 augustus 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek