header.home link

Herbebossing in Europa kan voor meer regen zorgen

9 juli 2021

Naarmate de klimaatverandering zich doorzet, zullen we steeds meer te kampen krijgen met periodes van droogte en met hittegolven, maar een gerichte herbebossing in Europa zou die ontwikkeling mogelijk kunnen tegengaan. Dat zeggen onderzoekers van de Zwitserse universiteit ETH in Zürich.

Lees meer over:

Het team onder leiding van Ronny Meier berekende dat een realistische herbebossing (14,4% van het Europese oppervlak) de regenval in de zomer met gemiddeld 7,6 procent zou kunnen doen toenemen. Dat komt overeen met 0,13 millimeter per dag. In meer dan een kwart van Europa zou het zelfs gaan om een stijging met meer dan 10 procent, luidt de conclusie van de studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift "Nature Geoscience".

De klimatologen maakten gebruik van de neerslagdata die in de jaren 1986 tot 2015 in meer dan 5.800 meetstations werden verzameld. Vervolgens analyseerden ze de relatie tussen de bossen en de neerslagniveaus. "Gemiddeld genomen zijn de neerslaghoeveelheden in beboste gebieden beduidend hoger dan in landbouwgebieden", legt Meier uit. De plaatselijke effecten zijn in de winter meer uitgesproken dan in de zomer.

Een herbebossing in Groot-Brittannië, West- en Zuid-Frankrijk, Portugal en Oost-Europa zou volgens de modellen een aanzienlijk deel van de als gevolg van de opwarming van de aarde verwachte neerslagdaling compenseren. De geografische spreiding van de neerslag die op die manier wordt teruggewonnen, is echter zeer variabel, aldus Meier. "En we weten nog niet of herbebossing zal resulteren in een meer frequente of een intensere regenval."

De professor waarschuwt tot slot ook voor te hoge verwachtingen van deze oplossing: een bos groeit niet van de ene op de andere dag, maar heeft twintig à dertig jaar nodig om "volwassen" te worden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek