Gezondheidsclaims op voedsel aan banden gelegd
nieuwsGezondheid verkoopt en dat weet ook de voedingsindustrie. Zelfs producten die door alle diëtisten worden afgeraden, beroepen zich op gezondheidsclaims. 'Nul procent vet' staat bijvoorbeeld te lezen op de lolly's van Chupa Chups, maar ze bestaan wel voor bijna 100 procent uit suiker. Milka prijst zijn chocolade aan door erop te wijzen dat het product 'rijk is aan calcium', maar het bedrijf vergeet erbij te vermelden dat het ook boordevol suiker en vetstoffen zit.
Dat kan niet volgens de Europese Unie. Na meer dan vier jaar beraad en gelobby hebben de 25 lidstaten zich woensdag akkoord verklaard met een wetsvoorstel dat die praktijken moet tegengaan. Het voorstel wordt pas volgende week gestemd, maar op enkele details na zijn alle partijen het er nu al mee eens. Er wordt nog gediscussieerd over de exacte bewoording, maar aan de inhoud zal wellicht niets meer veranderen.
Het wetsvoorstel stipuleert dat gezondheidsclaims enkel toegelaten worden als er ook duidelijk leesbaar bij vermeld staat hoe het zit met het suiker-, zout- en vetgehalte. Op Chupa Chups zal dus 'nul procent, honderd procent suiker' moeten komen of geen van beide. Fabrikanten die beweren dat je door hun product je weerstand verhoogt of binnen de week vermagert, zullen dat eerst moeten bewijzen aan het Europees voedselagentschap EFSA.
De Europese consumentenorganisatie BEUC ijvert al jaren voor een wet die gezondheidsclaims aan banden legt, maar is niet onverdeeld positief over de uitkomst. Ze had gehoopt dat gezondheidsclaims op zich verboden zouden worden. "Dit compromis geeft nog steeds ruimte aan de fabrikant om de consument te misleiden", aldus de organisatie.
BEUC is echter niet van plan het wetsvoorstel nu nog te verwerpen. Daarvoor heeft het te lang geduurd. De voedingsfabrikanten hebben het akkoord immers zeer lang proberen tegen te houden. De Confederatie van Voedsel- en Drankindustrie in de Europese Unie (CIAA) blijft erbij dat de nieuwe regeling contraproductief zou kunnen werken op de algemene gezondheid. "Het is immers niet de samenstelling van een product dat bepaalt of het gezond is of niet, maar het gebruik".
Bron: De Morgen