GAIA pleit voor verbod op verkoop foie gras in Vlaanderen

Dierenrechtenorganisatie GAIA lobbyt in Vlaanderen en Brussel voor een verbod op de verkoop van foie gras die via dwangvoederen tot stand komt. In beide regio’s is dwangvoederen vanaf eind 2023 verboden, maar foie gras uit Wallonië en andere Europese landen kan er wel nog worden verkocht. Daar wil GAIA nu dus een stokje voor steken. Vlaanderen telt één producent van eendenlever die dit jaar een stopzettingsdossier indiende bij de Vlaamse overheid. Hij kent momenteel een afzetpiek voor de feestdagen.

20 december 2021  – Laatste update 20 december 2021 17:06

GAIA heeft een onderzoek uitgevoerd bij verschillende foie gras-kwekers in Wallonië en stelde hier volgens eigen zeggen diverse misstanden vast op het gebied van dierenleed. Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo) kondigde hierop een onderzoek naar de feiten aan. De dierenrechtenorganisatie pleit er nu voor dat Wallonië, net als Vlaanderen en Brussel, het dwangvoederen verbiedt. Daarnaast wil het dat de handel in foie gras in Vlaanderen en Brussel aan banden wordt gelegd.

"Dat soort producten van dierenmishandeling moet absoluut een halt worden toegeroepen", benadrukt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "De ministers Weyts (Vlaams minister van Dierenwelzijn, red.) en Clerfayt (Brussels minister van Dierenwelzijn, red.) moeten nu een stap verder durven zetten en het nodige doen om de verkoop van wrede folter-foie gras te doen verbieden."

Enige foie grasproducent van Vlaanderen ziet vraag pieken tijdens feestdagen

Vlaanderen telt al jaren één enkele producent van foie gras, het bedrijf van Filip Callemeyn uit Bekegem. Vooruitlopend op het verbod op dwangvoederen eind 2023, diende het bedrijf eerder dit jaar een stopzettingsdossier in bij de Vlaamse overheid. Tot op heden heeft Callemeyn daarop nog geen reactie ontvangen waardoor de ondernemer nog steeds niet weet waar hij aan toe is.

Mogelijk zijn het zijn laatste eindejaarsfeestdagen als foie grasproducent. “Het zou zo maar kunnen, maar we weten het nog niet”, vertelt de ondernemer die momenteel lange dagen draait. De feestdagen staan traditioneel te boek als een zeer drukke periode en ondanks felle kritiek en lobbywerk van GAIA en andere organisaties is er volgens hem nog wel degelijk een draagvlak voor foie gras. “De Belgen zijn na de Fransen nog altijd de grootste consumenten in Europa. De liefhebbers maken gewoon minder lawaai.” Eendenlever van het bedrijf wordt in de korte keten verkocht en vindt ook zijn weg naar de groothandel en horeca over heel België.

Verschuiving van de productie naar andere landen

Met een productie rond de 14 ton is Callemeyn de grootste van ons land en produceert hij evenveel als een dozijn kleinere spelers in Wallonië. Als de productie in Vlaanderen verboden wordt, zal deze volgens hem verschuiven naar Wallonië of andere Europese landen. Europese bedrijven zijn verantwoordelijk voor 90 procent van de wereldwijde productie. Frankrijk steekt er met kop en schouders bovenuit. Het neemt op zijn eentje driekwart van de Europese productie voor zijn rekening en twee derde van de wereldproductie.

Een verkoopverbod voor foie gras in Vlaanderen zou volgens Callemeyn weinig uithalen omdat liefhebbers het product dan gewoon in andere landen kopen. “Daarnaast is er binnen Europa een vrij verkeer van goederen en diensten en heeft België niet eens de instrumenten om de verkoop aan banden te leggen.” Het gaat volgens hem niet meer dan een publiciteitsstunt van GAIA "om weer eens in het nieuws te komen".

Einde is een stapje dichterbij voor laatste Vlaamse producent van foie gras
Uitgelicht
De enige Vlaamse producent van foie gras diende vorige week een aanvraag tot stopzetting in en neemt een voorschot op de definitieve sluiting. De aanvraag past binnen het Vlaa...
7 april 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek