header.home link

Educatief project voor kinderen verbindt boer, bos en bord

7 februari 2023

BOS+, provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve en Natuurpunt brengen ‘Grasduinen’ naar de Kempen. Grasduinen is een educatief project voor leerlingen dat de brug slaat tussen landbouw, natuur en landschap. “In een tijd waarin kinderen meer tijd binnenskamers doorbrengen, helpt Grasduinen hen het landbouwleven en de natuur te herontdekken. Vroeger was dat een evidentie, vandaag zijn daar extra prikkels voor nodig zoals dit project”, aldus gedeputeerde van de provincie Antwerpen Kathleen Helsen (cd&v).

Lees meer over:
copyright tinne mariën

Kinderen van de tweede graad lager onderwijs leren via Grasduinen verbanden zien tussen wat de lokale boer kweekt, zaait, plant en wat er uiteindelijk op ons bord belandt. Daarnaast ontdekken ze ook welke producten en diensten de natuur en het bos biedt en waar ze van de natuur en het landschap kunnen genieten. “We willen enerzijds meer natuur en landbouw op school brengen en anderzijds scholen aanmoedigen en hen ondersteunen om zowel landbouwbedrijven als het bos te bezoeken”, zegt Isaac Lievevrouw, educatiemedewerker bij BOS+.

Na Limburg nu ook Grasduinen in Antwerpen

Het Grasduinen-pakket bestond al langer voor de Duinengordel in Limburg. Met de financiële steun van LEADER Provincie Antwerpen, een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, wordt het project nu ook uitgerold in de Antwerpse regio van Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout. Zowel provincie Antwerpen, Vlaanderen als Europa investeren samen via LEADER, 57.732 euro in het initiatief.

Ook voor landbouwers en natuurgidsen

“Natuur en landbouw zijn nauw verbonden”, licht Liselotte Bollen van Natuurpunt toe. “We willen de verbinding tussen natuur en landbouw binnen het project aantonen aan de hand van ecosysteemdiensten. Dat zijn de producten en diensten die de natuur ons biedt. Zowel landbouwers als natuurbeheerders werken met deze natuurlijke omgeving om tot welgekende diensten en producten te komen zoals gezonde voeding, koolstofopslag en waardevolle recreatieruimte”.

Het project bestaat enerzijds uit een educatief pakket voor leerkrachten en anderzijds uit een belevingsaanbod op landbouwbedrijven en in natuurgebieden. Zowel leerkrachten, landbouwers als natuurgidsen kunnen met het concept van Grasduinen aan de slag gaan.

Uitgelicht
Zeven Antwerpse gemeenten willen landbouw dichter bij lagere schoolkinderen brengen en werken aan de introductie van boerderij-onderwijs. Het lesprogramma wordt de komende tij...
24 maart 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Tinne Mariën

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek