Bevers doden mag in Waalse gemeente, na populatiegroei

De beverpopulatie in Wallonië neemt gestaag toe en telt momenteel ruim 3.500 dieren, aldus ramingen van het Departement voor Studie van het Natuur- en Landbouwmilieu (DEMNA) van het Waalse Gewest. De slachting van twee individuen in Cul-des-Sarts, in de provincie Namen, brengt het voortbestaan van de soort niet in gevaar, benadrukken experts. In de gemeente Couvin veroorzaken de dieren overlast en is er zelfs een vergunning verleend om ze te doden.

27 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 november 2023 15:09 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

De jacht en de uitbreiding van de menselijke habitat wogen vanaf het midden van de 19e eeuw  op de aanwezigheid van bevers in België. Vanaf het begin van de jaren negentig maakte de soort een opmerkelijke terugkeer rond waterwegen in het zuiden van het land. De terugkeer wordt toegeschreven aan herintroducties in de Duitse Eifel en aan clandestiene lossingen van dieren in Wallonië.

Sinds de Habitatrichtlijn van de Europese Unie is de bever strikt beschermd. Er zijn echter uitzonderingen mogelijk. Zo is in de gemeente Couvin er zelfs een vergunning verleend voor het doden van bevers. Een gebouwde dam op een deel van de Eau Noire in Cul-des-Sarts veroorzaakt de overstroming van een weg. Ook de goede werking van een afvalwaterzuiveringsinstallatie wordt verstoord.

"De huidige populatie neemt in alle stroomgebieden toe", zegt Benoît Manet (DENMA). Waar er in 2015 naar schatting slechts 1.400 tot 1.700 bevers leefden in de meer dan 350 geregistreerde gebieden, zijn dat er nu meer dan 3.500.

Bever en das: plaag of bondgenoot?
Uitgelicht
Nadat de beschermde eikelmuis en vleermuis de revue gepasseerd zijn, kwamen de beschermde das en de bever onlangs in opspraak. De ene legt al een week een drukke Nederlandse s...
28 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek