Hoogste grondwaterpeil in 20 jaar wapent ons tegen droogteperiodes

De kletsnatte winter en de laatste natte weken in februari met dubbel zoveel neerslag als gemiddeld, uitten zich in uitzonderlijke hoge grondwaterstanden. In 96 procent van de meetplaatsen registreerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in de eerste week van maart normale, hoge tot zeer hoge grondwaterpeil voor de tijd van het jaar. Het is al geleden van maart 2002 dat het peil net voor het aanbreken van de lente nog zo hoog stond.

9 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 11 maart 2024 10:13
Lees meer over:
Regen neerslag overstroming water wateroverlas

Afgelopen herfst winter waren al zeer nat, gevolgd door een regenachtige februarimaand. In februari noteerde het KMI in Ukkel 126,5 mm neerslag, dat is bijna het dubbele van de gemiddelde waarde van 65,1 mm voor die maand. De neerslagkaart toont een relatief uniform beeld over gans Vlaanderen, waarbij in de Gentse Kanalen en het zuidelijke deel van Beneden-schelde bekken iets minder neerslag viel dan in de rest van Vlaanderen. Ook de zuidelijke Demerbekken bleef iets meer gespaard.

Het hoge grondwaterpeil biedt ons een buffer en wapent ons tegen langere droge periodes

Michiel Verhamme - Vlaamse Milieumaatschappij
grondwaterstand

Als gevolg van de overvloedige neerslag steeg het grondwaterpeil uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. In de eerste week van maart vertoonde 78 procent van de meetlocaties een hoge (40%) tot zeer hoge (38%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 18 procent vertoonde een normale grondwaterstand en 4 procent een lage tot zeer lage grondwaterstand. “Voor een gelijkaardige natte situatie in maart moeten we teruggaan tot maart 2001 en maart 2002”, aldus VMM.

Ook de debieten stegen overal in vergelijking met januari. Op geen enkele van de meetplaatsen werden lage of zeer lage 14-daags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar gemeten. Op 23 procent van de meetplaatsen worden normale waarden gemeten en op 77 procent meten we hoge (37%) tot zeer hoge debieten (40%).

De stijging is vooral opvallend in het westen van het land waarbij in het Ijzerbekken, de Brugse polders, het Leiebekken en het Boven-scheldebekken nagenoeg op alle stations een verdubbeling van de 14-daags gemiddelde debieten gezien werd tegenover begin februari. Op verschillende locaties in West-Vlaanderen worden hierdoor opnieuw historisch hoge waarden opgetekend voor de tijd van het jaar.

Buffer

 "De grondwaterstanden zijn heel sterk aangevuld en dat is een groot verschil met vorig jaar. Toen zijn er bijna nergens hoge tot zeer hoge grondwaterstanden gemeten voor de tijd van het jaar", vertelt Michiel Verhamme van VMM aan VRT NWS. "Het hoge grondwaterpeil is goed nieuws voor de komende maanden. Het biedt ons een buffer en wapent ons tegen langere droge periodes. We zien de laatste jaren wel vaker dat periodes van langdurige, intense regen zich afwisselen met langere periodes van droogte."

Blue Deal goedgekeurd tegen droogte én wateroverlast “Grondwaterstanden abnormaal hoog”
Uitgelicht
De Vlaamse Regering heeft het decreet over de Blue Deal definitief goedgekeurd. De bedoeling van dit decreet is om extreme weersituaties in Vlaanderen, zoals droogte en overst...
11 december 2023 Lees meer

Bron: VRT NWS / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek