"Zeeuwse mosselen verdwijnen"

nieuws
Volgens Leendert Sien, mosselinvoerder uit Oostende, zijn de Zeeuwse mosselen binnen vijf jaar verdwenen. "De productiecapaciteit in Zeeland is in enkele jaren tijd gedaald van 100.000 naar 30.000 ton, ondanks het gebruik van Ierse importmosselen". De consument moet er voorlopig niet van wakker liggen. Binnen drie jaar produceert ons land jaarlijks 10.000 ton mosselen, goed voor 30 procent van de vraag.
12 juli 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:34
Leendert Sien, mosselinvoerder uit Oostende, spreekt in Het Nieuwsblad luidop de vrees van menig Vlaming uit. "Binnen vijf jaar bestaan er geen Zeeuwse mosselen meer. Die productie zal net zoals de kokkels verdwijnen". Maar in Yerseke relativeren ze. "Het Zeeuwse dieptepunt hebben we bereikt, vanaf nu durven we weer optimistisch zijn".

Onze nationale feestdag nadert en van Zeeuwse mosselen is nog altijd geen sprake. Of de kwaliteit echter aanvaardbaar zal zijn, is ook nog maar de vraag. "Eigenlijk zijn Zeeuwse mosselen pas goed vanaf eind augustus", legt Guy Denon, hoofdaankoper vis, schelp- en schaaldieren van Delhaize eerlijk uit. "Maar zodra we nieuwe Zeeuwse mosselen hebben, begint de stormloop, elk jaar weer. Op drie dagen verkopen we dan telkens weer 10 procent van onze totale jaaromzet".

Al jaren pleit Delhaize voor een kwaliteitslabel voor de Zeeuwse mosselen. "Nu wordt er immers al te veel gesjoemeld", weet Guy Denon. "Ierse mosselen worden naar Nederland gebracht en daar eventjes verpakt. Dat zijn dan zogezegd ook Zeeuwse mosselen. De helft van de Zeeuwse mosselen zijn import, het is dan ook tijd om in te grijpen. Bij Delhaize hebben we nu zelf een controlesysteem opgezet. Onze mosselen moeten minstens een jaar in Zeeuws water gekweekt zijn, een onafhankelijk bureau controleert dat voor ons. Maar eigenlijk hopen we dat Europa een label oplegt", luidt het.

Bij Prins en Dingemanse begrijpen ze de commotie niet. "Al sinds 1920 wordt mosselzaad uit Ierland ingevoerd", vertelt Edwin Foudraine. "Die kruisbestuiving is eigen aan de Zeeuwse mossel". De Nederlandse Raad van State is het daar echter niet mee eens. Zij verbood uit milieuoverwegingen het verzaaien van onvolgroeide Ierse mosselen in de Oosterschelde. Een zware slag voor de industrie. "Zeeland kan niet meer zonder Iers mosselzaad", legt mosselinvoerder Leendert Sien uit Oostende uit. "Zo streng is de vangst van mosselzaad er gereglementeerd".

En zelfs met die import haalt Zeeland maar een productie meer van 30.000 ton. Enkele jaren geleden was dat nog 100.000 ton. "De Zeeuwse mosselen worden even duur als schaars. En binnen vijf jaar is het gedaan, let op mijn woorden", aldus Sien. In elk geval zijn de grote producenten financieel ingedekt. In alle nieuwe mossellanden, van Canada over de Scandinavische landen tot Griekenland hebben ze geïnvesteerd.

En misschien mogen we straks België aan dat rijtje toevoegen. Want zoals gekend wagen wij ons ook aan de mosselkweek.Volgens Ivan Victor, voorzitter van de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling, zal dat binnen de kortste keren resultaat opleveren. "Binnen drie jaar produceren we in België jaarlijks 10.000 ton mosselen, goed voor 30 procent van de vraag in ons land", loopt hij over van enthousiasme. "En die zullen minstens even goed tot zelfs beter dan de Zeeuwse mosselen zijn".

De Belgische visserijsector hoopt het alvast met hem. Een dergelijke productie zou immers al snel voor een 100-tal nieuwe jobs kunnen zorgen. De crisis in onze visserij indachtig zou dat het beste nieuws in jaren zijn.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek