FAVV vindt stafylokokken in hamburgers van scouts
nieuwsEen dertigtal Franstalige scouts in leeftijd gaande van 5 tot 8 jaar die op kamp waren in Latinne, in de provincie Luik, werden zondag zo ziek dat ze in ziekenhuizen moesten worden opgenomen. De eerste analyseresultaten bevestigen de aanwezigheid van grote aantallen stafylokokken in de hamburgers die op 5 augustus in het jeugdkamp werden klaargemaakt, aldus het Voedselagentschap.
De bacteriën vermenigvuldigden zich in de tijdspanne tussen het ontdooien en het opeten van het vlees. De giftige stof die door de bacteriën wordt afgescheiden, is hittebestendig en wordt dus niet vernietigd wanneer het vlees wordt gebakken. Volgens het Voedselagentschap wijst de aanwezigheid van de bacterie in het diepgevroren vlees echter ook op "een enigszins gebrekkige hygiëne bij de fabricage van het product".
Een voedselvergiftiging veroorzaakt door stafylokokken is luidens een persmededeling van het agentschap "een snel optredende aandoening" die gepaard gaat "met braken, misselijkheid, diarree, soms zelfs met zenuwstoornissen". Alle kinderen konden het ziekenhuis ondertussen verlaten. De hamburgers waren afkomstig van Colruyt. Uit voorzorg nam de warenhuisketen ze meteen na het voorval in Latinne uit de handel.(KS)