"Biovlees is natuurlijk en beter voor milieu en dier"
nieuwsOnderzoekers van de Universiteit Gent en University of Arkansas zijn in het boek 'Organic Meat Production and Processing' behoorlijk kritisch voor biovlees. BioForum is zelf voorzichtig met claims over bio en gezondheid. Duidelijk is wel dat biologische veehouderij milieuvriendelijker is en beter scoort op dierenwelzijn wanneer dat begrip niet verengd wordt tot de afwezigheid van ziekten.
Het boek ‘Organic Meat Production and Processing’ nuanceert dat biovlees gezonder, veiliger en milieuvriendelijker zou zijn. "Het algemene gezondheidseffect van een product is heel moeilijk aan te tonen zodat we voorzichtig zijn met claims over bio en gezondheid. Gezondheid en veiligheid mag je bovendien niet door elkaar halen", brengt BioForum aan. Gezondheid gaat veel verder dan de aanwezigheid van microbiologische risico’s en de zogenaamde veiligheid van een product. "Op vlak van veiligheid gelden uiteraard exact dezelfde regels voor bio en gangbaar vlees."
Gezondheid op zijn beurt, bepaal je in de eerste plaats door de voedingswaarde en de bestanddelen van een product en de manier waarop die bestanddelen samen in ons lichaam reageren. Zoals de Liga tegen Kanker onlangs in het nieuws bracht, wordt het gecombineerde effect van toegestane hoeveelheden chemische stoffen nooit bestudeerd. "Het is erg moeilijk om dat te bestuderen, maar daarom niet minder belangrijk", illustreert BioForum hoe lastig het is om te bepalen of een product gezond is.
BioForum wijst er ook op dat bacteriële veiligheid niet onomstreden is. "Kinderen die opgroeien in een bacterierijke omgeving zoals het platteland, zijn vaak gezonder", merkt de organisatie op. Ook hier gaat het om een complex verhaal van welke soort bacteriën in welke context.
"Biologisch vlees is vooral puur en natuurlijk", meent BioForum. "Antibiotica gebruikt men in bio enkel uitzonderlijk voor zieke dieren, die dan nadien een tijd geen producten meer mogen leveren. Ook gebruiken bioboeren haast geen synthetische additieven of andere chemische hulpmiddelen. Zo wordt bijvoorbeeld het ruwvoeder geteeld zonder het gebruik van kunstmest en pesticiden.
Het boek stelt afwezigheid van ziekte gelijk aan dierenwelzijn. BioForum vindt dit een beperkt perspectief. "Biologische dieren krijgen veel tijd en buitenruimte, ze komen dus in contact met de elementen van hun omgeving. Nederlandse onderzoekers bewezen reeds een sterk verhoogd dierenwelzijn in bio."
Biologisch vlees wordt geproduceerd met minder voedselkilometers, dicteert de Europese wetgeving. Sinds kort werden de criteria nog strenger gemaakt. Biologische dierlijke productie is ook veel meer ‘grondgebonden’. Voor herbivoren moet minimum 60 procent van de voeders afkomstig zijn van het eigen bedrijf of een bedrijf uit de regio. Voor niet-herbivoren zoals varkens is dit 20 procent. Dat is al een hele stap vooruit op gangbare voedselkilometers, "maar bij bio is er ook nog ruimte voor verbetering".
Uit de studie blijkt dat de consument bereid is 'extra' te betalen voor biovlees. BioForum is tevreden met deze trend, maar meent dat de consument voor biovlees niet 'extra' moet betalen. "De consument betaalt voor biovlees een eerlijke en correcte prijs. Alle boeren hebben daar recht op", aldus BioForum.
Meer info: Dierlijke productie in bio