8 op 10 Waalse boeren in de problemen door klimaatverandering

Bijna acht op tien (77%) Waalse landbouwers hebben moeilijkheden door de klimaatverandering. De boeren beschouwen de problemen grotendeels als structureel en nadelig voor de financiële rendabiliteit. Dat blijkt uit een studie bij 300 landbouwers, uitgevoerd door CBC, de Franstalige dochterbank van KBC. 

18 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 juli 2023 16:23

Boeren & klimaat  

CBC deed bij 300 Waalse boeren onderzoek naar de effecten van klimaatverandering. 81 procent van de boeren zegt een daling van de opbrengsten te hebben, 64 procent ziet een toename van verliezen en 56 procent geeft aan dat er vertragingen zijn bij het planten van gewassen door klimaatverandering. Het is een minderheid van landbouwers die geen problemen ondervindt door klimaatverandering.  

Uit het onderzoek blijkt dat de droogte, de afwisseling van lange periodes van droogte en regen en de schommelingen van de prijzen de grootste veranderingen zijn voor de landbouwers. Toch blijkt uit de studie dat maar 48 procent van de boeren bereid is zijn productie of activiteit daaraan aan te passen. De helft van de ondervraagde boeren haalt de hoge kosten aan, 47 procent beweert zijn productie niet te kunnen aanpassen en 45 procent verwacht dat hij zijn landbouwactiviteit zal stopzetten. "Men voelt dat de landbouwer op zoek is naar zichzelf, hij weet niet welke weg hij moet nemen om weerbaarder te worden", aldus landbouwexpert bij CBC Fabian Wathelet. 

Slechts zes op tien landbouwers geven aan zich betrokken te voelen bij de klimaatverandering en bijna drie op de vier stellen dat hun productie geen impact heeft op de opwarming van de aarde. Tot slot blijkt dat landbouwers verwachten dat supermarkten lokale producten in de kijker zetten en enkel seizoensgebonden producten verkopen. De boeren vragen aan de consument om meer lokale en seizoensgebonden producten te kopen en minder producten uit het buitenland.  

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek