"Zuivelconsumptie verhoogt kans op tweeling"
nieuwsHun onderzoek bevestigde dat het gebruik van vruchtbaarheidstherapieën een rol speelde bij die aangroei, maar dat is slechts een deel van het verhaal. Even belangrijk blijkt het dieet dat de aanstaande moeder nuttigt. Vrouwen die noch vlees, noch zuivelproducten eten, blijken vijf maal minder meerlingen op de wereld te zetten dan vrouwen die dat wel doen.
Zuivelproducten bevorderen de aanmaak van een eiwit, insulineachtige groeifactor of IGF, dat de eierstok ertoe aanzet meer eitjes los te laten, waardoor de kans groter wordt dat twee of meer eitjes tegelijk worden bevrucht. Onderzoeksleider Gary Steinman zegt dat de onderzoeksdata nog niet volledig zijn, maar hij gelooft dat ze juist zijn. Hij wijst erop dat in periodes dat voedsel schaars is het aantal tweelingen sterk daalt. Dat is wellicht toe te schrijven aan de IGF-afname bij jonge moeders.
Bron: De Morgen