4 provincies heffen captatieverbod op

In West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg is het sinds 4 augustus niet langer verboden om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen. Dat hebben de provinciegouverneurs beslist. De maatregelen blijven wel nog gelden in Oost-Vlaanderen.

4 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 augustus 2023 11:10
Lees meer over:

Update artikel op 7/08/2023 om 10u08

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen gold sinds enkele weken een captatieverbod. Door het regenweer van de afgelopen tijd, hebben de provincies beslist om dat verbod terug te draaien.

Patrick Willems, professor Hydraulica aan KU Leuven, vindt het een “begrijpelijke keuze” tegenover landbouwers. “Het blijft een afweging, en het risico is niet volledig geweken, maar langs de kleine waterlopen is de kans klein dat er deze zomer nog grote waterschaarste zal optreden”, vertelt hij aan de krant De Standaard.

In West-Vlaanderen blijft het onttrekkingsverbod van kracht in de Blankaart, de Kemmelbeek en de Rivierbeek omdat het waterpeil daar niet voldoende hersteld is. Ook de permanente onttrekkingsverboden in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant blijven gelden in enkele ecologisch kwetsbare grachten en beken.

overzichtcaptatieverboden2023aug

Alle actuele info over de droogtemaatregelen en een overzicht van de captatieverboden vind je op de website van Vlaanderen.

Bron: Eigen verslaggeving / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek