header.home link

WaterAtlas matcht vraag en aanbod water

15 maart 2023

VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, heeft woensdag de WaterAtlas voorgesteld. Dat is een interactieve kaartentool die professionelen en particulieren gratis kunnen raadplegen met een overzicht van de watervraag en het wateraanbod in Vlaanderen. Het initiatief wil het gebruik van alternatieve waterbronnen, zoals hemelwateropvang en behandeld afvalwater, eenvoudiger maken en stimuleren.

Lees meer over:

Stel, aan de ene kant van de straat zit een groot bedrijf waar het regenwater met honderden liters tegelijk van het dak via de regenpijp in het riool verdwijnt. In dezelfde buurt probeert een wasserij zo duurzaam mogelijk water in te zetten, maar moet in periodes van droogte toch een beroep doen op kraanwater. “Hoe mooi zou het zijn als die wasserij het verloren hemelwater van het grote bedrijf kon inzetten om samen winst te halen uit water”, zegt expert milieumodellering bij VITO Karolien Vermeiren.

De industrie in de groenten- en fruitstreek biedt bijvoorbeeld een enorm potentieel om gezuiverd industrieel afvalwater of hemelwater een nieuwe bestemming te geven voor irrigatie in nabijgelegen land- of tuinbouw. Iedereen kan in de eigen regio nagaan waar er een groot aanbod is en waar een grote vraag, en of die op elkaar af te stemmen zijn.

"Voor de WaterAtlas hebben we publieke data gebruikt, die ons toelieten het potentieel van opgevangen regenwater via grote dakopppervlakken en gezuiverd afvalwater te onderzoeken", aldus Vermeiren. De WaterAtlas schat met concrete cijfers in hoeveel hemelwater elke industriële site potentieel kan opvangen of hoeveel irrigatiewater elk land- of tuinbouwperceel nodig heeft.

Hoe de wateruitwisseling in de praktijk moet gebeuren, is nog niet duidelijk. "Bij onze aannames voor leveringen binnen een kilometer gingen we uit van een scenario met pijpleidingen", aldus Vermeiren. "De WaterAtlas wil in de eerste plaats ondernemers, planners en gemeenten een duurzame oplossing voor waternood aanbieden. Maar ook voor onderzoek kan de kaart interessant zijn."

De WaterAtlas maakt deel uit van het project Vlaanderen WaterProof en moet de Blue Deal-ambitie van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) om waterkringlopen verder te sluiten helpen realiseren.

Raadpleeg de WaterAtlas online.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek