header.home link

Vogelbescherming Vlaanderen: "Leg focus op preventie binnen everzwijnenproblematiek"

14 juni 2022

Vogelbescherming Vlaanderen pleit ervoor om meer te focussen op preventie binnen de Limburgse everzwijnenproblematiek, in plaats van te focussen op bestrijdingsmethodes, waaronder het jagen met pijl en boog. "Everzwijnen zijn er om te blijven, preventieve maatregelen moeten dus het zwaartepunt van de discussie vormen", klinkt het bij de milieuorganisatie.

Lees meer over:
everzwijnafrikaansevarkenspest-1250

Vorige week lanceerde het Agentschap Natuur en Bos nog een opmerkelijk voorstel om everzwijnen te verjagen met pijl en boog. Het voorstel kon rekenen op applaus van de Vlaamse Boogjacht Vereniging. Tegelijk doet het de wenkbrauwen fronsen bij Vogelbescherming Vlaanderen. "Het jagen met pijl en boog kan misschien enkele everzwijnen neutraliseren, maar wat met de andere die niet worden gedood?", zegt Niels Luyten, woordvoerder van de natuurvereniging. "Zij komen na een tijd, als het schrikeffect is uitgewerkt, gewoon terug als de tuinen, stadsparken en graspleintjes toegankelijk blijven om naar eten te zoeken."

De everzwijnenpopulaties in Limburg kennen momenteel een explosieve toename. Ze hebben geen vast territorium en gaan 's nachts, maar ook steeds vaker overdag, op zoek naar voedsel. Omdat ze alles eten, van plantaardig voedsel tot slecht afgeschermd huisafval in afvalzakken, trekken ze vaker naar groene, bosomgeven steden zoals Genk.

Eerder kregen ook grote internationale steden zoals Madrid, Berlijn, Krakau en Bologna te maken met everzwijnen in het stadscentrum. Deze steden kozen ervoor om de meest drukbezochte tuinen en wegen af te schermen om zo schade en aanrijdingen te voorkomen.

Volgens Vogelbescherming Vlaanderen kunnen de getroffen Limburgse regio's daarnaast ook extra maatregelen nemen zoals een verbod op bijvoederen, bepaalde zones buiten woonwijken bewust inrichten voor de evers om te woelen, maar ook de straatinrichting opnieuw bekijken en wildspiegels- en rasters plaatsen. "Bestrijding zou steeds het laatste redmiddel moeten zijn", meent Luyten.

Bron: Belga / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek