Vergunning drinkwaterwinning vernietigd omwille van onduidelijkheid over aantasting natuurgebied

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de vergunning van een installatie van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, kortweg De Watergroep, vernietigd. De stad Brugge had die vergunning aangevochten omdat er grondwater wordt geïnd in een beschermd natuurgebied. Zolang er met een passende beoordeling niet is aangetoond dat de grondwaterwinning het natuurgebied niet zal aantasten, mag er geen water worden onttrokken in het gebied.

20 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 december 2023 21:49
Lees meer over:

Begin december 2022 heeft de Vlaamse regering een omgevingsvergunning verleend aan De Watergroep voor de hernieuwing van een installatie van drinkwaterwinning in Jabbeke. Volgens de vergunning mag er een afgebakend aantal kubieke meters grondwater per jaar worden gewonnen voor onbepaalde duur. 

De stad Brugge heeft die vergunning aangevochten bij de Raad voor Vergunningsbetwisting en vroeg ook de vernietiging van de vergunning. Daar werd besloten dat de vergunning daadwerkelijk wordt vernietigd. "De grondwaterwinning is gelegen in een beschermd natuurgebied. De Vlaamse regering kan enkel een vergunning verlenen wanneer ze met wetenschappelijke zekerheid heeft vastgesteld dat het project de natuurlijke kenmerken van het natuurgebied niet zal aantasten. Daarvoor moet de aanvrager een passende beoordeling opmaken", klinkt het bij de Raad. 

De Raad voor Vergunningsbetwisting oordeelt dat die passende beoordeling niet voldoet. Het is namelijk niet duidelijk of het natuurgebied in goede staat is en door de waterwinning in goede staat kan blijven. Nog volgens de Raad heeft de Vlaamse regering te weinig gemotiveerd waarom er een vergunning is verleend voor onbepaalde duur. "Ook het milieueffectenrapport gaf aan dat het gezamenlijke effect van de grondwaterwinning en de verdroging door de klimaatverandering op lange termijn een reële problematiek is in het gebied", klinkt het.

Omgevingsvergunning nieuwe ethaankraker Ineos vernietigd
Uitgelicht
De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de omgevingsvergunning voor de veelbesproken nieuwe ethaankraker 'Project One' die chemiereus Ineos wil bouwen in de haven van...
20 juli 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek