header.home link

Onderzoek naar pesticideresidu's in Vlaamse slaapkamers gaat van start

Met een nieuw burgerwetenschappelijk onderzoek wil de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) nagaan of er residuen van gewasbeschermingsmiddelen aanwezig zijn in de Vlaamse en Nederlandse slaapkamers. Het onderzoek is ingegeven door het toenemend aantal vragen over bestrijdingsmiddelen bij Velt van ongeruste burgers die in een landbouwgebied wonen.

13 april 2023  – Laatste update 13 april 2023 17:05
Lees meer over:
velt sos slaapkamer onderzoek

Velt meent dat er meer onderzoek nodig is naar residu van pesticiden in de slaapkamer en neemt het heft in eigen handen met hun nieuw burgeronderzoek SOS Slaapkamer. "We willen nagaan waar pesticideresiduen vandaan komen, als die er zijn", zegt Geert Gommers van Velt. "Heeft een landbouwer zijn akkers net bespoten? Komt het misschien door het vlooienbandje van de kat? Of heeft de muggenstekker er iets mee te maken?".

SOS onderzoeken

Het burgeronderzoek is een navolging van het onderzoek SOS Mezen, een burgeronderzoek dat Velt in 2019 opzette waarbij onder andere dode mezen werden geteld en 95 nesten werden onderzocht. Bij dat onderzoek werden 36 verschillende soorten gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen, maar een rechtstreekse link werd nooit aangetoond.

“Per jaar krijgt Velt meerdere vragen van ongeruste burgers die in de buurt van landbouwgebied wonen”, zegt de vereniging. “En niet onterecht. Zo blijkt uit een voorgaand Europees onderzoek ‘Red Bijen en Boeren’ dat er 23 soorten gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden werden in een Belgische slaapkamer en 11 soorten in een Nederlandse. België bleek hier de slechtste leerling te zijn tussen 21 andere Europese lidstaten. Sommige middelen zijn kankerverwekkend of schadelijk voor de vruchtbaarheid”

Oproep

Om dit onderzoek te verwezenlijken wil Velt burgers in landbouwgebieden oproepen om zich kandidaat te stellen. “Geïnteresseerden kunnen zich via de website van Velt aanmelden. Uiteindelijk zullen 110 mensen geselecteerd worden en zij krijgen een testkit om het stof uit de slaapkamer op te zuigen. De testkit wordt dan naar het labo verzonden voor analyse”, zegt Gommers. De resultaten zullen in september bekend worden gemaakt.

Ontdek hier meer over SOS Slaapkamer

"Mezenonderzoek toont belang goede landbouwpraktijken"
Uitgelicht
Verontrust door de verhoogde mezensterfte deden Velt en Vogelbescherming Vlaanderen een oproep aan burgers om kadavers uit vogelnestjes in de tuin te bewaren en voor onderzoek...
13 september 2019 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek