Onderzoek naar alternatief voor Sigmagebied Varenheuvel

In het gemeentehuis van Grobbendonk werd deze week het landbouweffectenrapport voorgesteld van het Sigmagebied Varenheuvel-Abroek. Landbouwers en grondeigenaars vernamen er de impact van het geplande overstromingsgebied. Omdat er veel (jonge) landbouwers actief zijn die bestaanszekerheid willen, hebben zij zelf een alternatief stroomafwaarts voorgesteld.
14 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:17
Lees meer over:

In het gemeentehuis van Grobbendonk werd deze week het landbouweffectenrapport voorgesteld van het Sigmagebied Varenheuvel-Abroek. Landbouwers en grondeigenaars vernamen er de impact van het geplande overstromingsgebied. Omdat er veel (jonge) landbouwers actief zijn die bestaanszekerheid willen, hebben zij zelf een alternatief stroomafwaarts voorgesteld. Waterwegen & Zeekanaal belooft dit grondig te onderzoeken.

Landbouwers en eigenaars uit Grobbendonk, Zandhoven en Nijlen die met hun gronden in de projectzone Varenheuvel-Abroek van het vernieuwde Sigmaplan vallen, hebben in het verleden al geprotesteerd tegen de plannen.

Het merendeel van de getroffen boeren, waarvan sommige tot 20 procent van hun bedrijfsoppervlakte verliezen, zijn melkveehouders die vrezen dat ze in de regio geen andere percelen zullen vinden. Als ze grond kwijtspelen, dreigt een fiks inkomensverlies want dan moeten ze ruwvoeder aankopen en extra kosten maken om dierlijke mest kwijt te geraken.

Omdat zij de vergoedingen onrealistisch laag vinden en er niet op vertrouwen dat de grondenbank ruilgronden vindt, stellen zij voor om het overstromingsgebied in te richten op de waterzieke gronden van een natuurgebied dat meer stroomafwaarts gelegen is.

Projectingenieur Koen Segher van Waterwegen en Zeekanaal belooft dit alternatief verderop richting Nijlen mee te nemen in het onderzoek. Het Agentschap voor Natuur en Bos zal nagaan of de inschakeling van dit gebied in het Sigmaplan niet botst met de instandhoudingsdoelstellingen voor natuur die er gelden. De Vlaamse Landmaatschappij verzekert op zijn beurt dat de onteigeningsvergoedingen nog niet vastgesteld zijn.

Bron: eigen verslaggeving/Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek