header.home link

"Nieuwe EU-regels bedreigen voortbestaan levend erfgoed"

19 mei 2022

Steunpunt Levend Erfgoed trekt aan de alarmbel over de plannen van Europa om elke pluimveehouder te verplichten om zich te registreren, met administratieve lasten en kosten tot gevolg. “Deze extra regelgeving zal ervoor zorgen dat veel hobbykwekers afhaken en dat veel levend erfgoed zal verdwijnen”, zegt voorzitter Jan Martens.

Lees meer over:
levend erfgoed zingems leghoen

Ons land kent heel wat hobbypluimveehouders. “Vaak zijn zij niet alleen houder, maar ook kwekers van allerlei kippen en vogels. Zij verhandelen die dieren meestal rechtstreeks naar andere particuliere houders en wisselen ook regelmatig fokdieren uit”, vertelt Martens. Volgens hem zijn die hobbyhouders heel belangrijk voor het instandhouden van oude of bedreigde rassen.

Steunpunt Levend Erfgoed vreest dat die praktijk binnenkort tot het verleden behoort, toch als het van de Europese Unie afhangt. “Europa wil iedere houder van een dier met pluimen verplichten om zich te registreren. Uitzonderingen zouden enkel toegekend worden aan particulieren wanneer geen enkele verhandeling of overdracht van de volgens plaatsvindt”, klinkt het.

Een houder die een dier verkoopt of weggeeft, zou gezien worden als ‘exploitant’. “Dit zal aanzienlijke administratieve lasten tot gevolg hebben die niet in verhouding staan tot het doel”, aldus de voorzitter. Ook voor plaatsen waar eveneens hoefdieren gehouden worden, en dat is bij heel wat hoeves en boerderijen die zicht met levend erfgoed bezighouden het geval, zouden niet vrijgesteld kunnen worden van de registratieplicht.

Uitgelicht

Levend Erfgoedhoven zijn genenpool van oude veerassen

nieuws
25 september 2019 Lees meer

Een draconische regelgeving noemt het Steunpunt Levend Erfgoed het. “Veel hobbyhouders zullen afhaken en levend erfgoed zal verdwijnen of het in elk geval heel wat moeilijker krijgen dan nu al het geval is”, zo meent Martens. Volgens hem vindt ook het Voedselagentschap het voornemen van de Europese Commissie “excessief”. “En het Voedselagentschap staat bekend voor haar omslachtige regels”, luidt het.

De reden voor deze nieuwe regels zijn ingegeven door de vogelgriep, maar het Steunpunt noemt het “een ijdele poging om de massaproductie tegen virusoverdracht te beschermen”. “Het zijn wilde vogels die de virussen verspreiden. Wie gelooft nu dat dit ter bescherming van de gezondheid van de veestapel is? De praktijk toont aan dat de niet-professionele pluimveehouders zeer zelden de oorzaak van een besmetting van de bio-industrie is”, meent Martens.

Hij vreest dat “deze doorgedreven regelneverij” veel schade zal aanrichten aan de levend erfgoed pluimveebestanden. “Met ons Steunpunt trachten wij al meer dan 30 jaar mensen te motiveren om dergelijke dieren te houden omdat landbouw niet meer geïnteresseerd is om deze rassen te behouden”, aldus de voorzitter. “De hobbyhouders zijn het enige kanaal om ze te behoeden van uitsterven. En dat terwijl Europa ook oplegt om de genetische diversiteit van huisdierrassen te vrijwaren!”

Het Steunpunt noemt de plannen van de Europese Commissie levensbedreigend voor ons levend erfgoed en heeft ministers en parlementsleden aangesproken om dit tegen te houden. Er is ook een publieke bevraging over deze nieuwe regels, maar daar kwam tot nu toe weinig reactie op. “De Commissie doet niet veel moeite om de bevraging onder de aandacht te brengen. Had het Voedselagentschap ons niet op de hoogte gebracht, dan hadden zelfs wij het niet geweten”, stelt Martens verontwaardigd.

Hij roept iedereen op om voor vrijdag 20 mei middernacht alsnog het ongenoegen te uiten over deze plannen van Europa: http://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/isc-2021-11813_en

Beeld: Steunpunt Levend Erfgoed

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek