header.home link

Natte en koude maand april goed nieuws voor grondwaterpeil

De grondwaterstanden blijven hoog na de natte maand april, zo meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) woensdag. Begin mei stond het peil in meer dan de helft van de meetplaatsen hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. De trend van maart zet zich zo dus verder.

10 mei 2023  – Laatste update 10 mei 2023 14:11
Lees meer over:

Op 6 mei kende 88 procent van de meetplaatsen een normale (32%), hoge (37%) tot zeer hoge (19%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Slechts in 12 procent van de meetplaatsen is er een lage (8%) tot zeer lage (4%) grondwaterstand. Dit geldt vooral voor sommige plekken in de Zandleemstreek, het zuidelijke deel van de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Toch is dit al een heel stuk beter dan de situatie begin mei vorig jaar, merkt de VMM op, toen bij 65 procent van de meetplaatsen lage tot zeer lage peilen werden genoteerd.

"April was volgens het KMI een koude, natte en sombere maand. Ideaal weer voor het grondwater. Dat is een goede zaak, maar we moeten alert blijven", waarschuwt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Het komt er volgens haar op aan om het regenwater maximaal te laten infiltreren in plaats van het af te voeren en volop in te zetten op ontharding.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek