Lokaal coördinatorenteam aangesteld voor klimaatrobuuste landschappen

De 18 Vlaamse Regionale Landschappen hebben Blue Deal-coördinatoren aangesteld in het kader van het integraal waterbeleid van de Vlaamse overheid. Een Regionaal Landschap is een streekgebonden vzw die werkt aan landschap, natuur en erfgoed op maat van die streek. De bedoeling is om de Blue Deal te ondersteunen met lokale projecten.

16 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 17 februari 2024 12:45 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Velpevallei-©RLZH

“Dit project is een voorbeeld van samenwerking om in Vlaanderen meer natte natuur te creëren en zo Vlaanderen klimaatrobuuster te maken. Vanuit de Vlaamse overheid slaan de Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos de handen in elkaar met de Regionale Landschappen.  Die Regionale Landschappen spelen lokaal een sleutelrol voor de realisatie van onze Blue Deal-doelstellingen. Samen vormen we een bijzonder stevige coalitie die meer ruimte maakt voor water én waardevolle natuur.”  aldus Goedele Van der Spiegel, administrateur-generaal van Agentschap Natuur en Bos.

De Blue Deal-coördinatoren trachten lokale projecten rond de ontwikkeling van sponslandschappen enerzijds en ontharding anderzijds in een stroomversnelling te brengen. Dat doen ze door samenwerkingen en projecten op te zetten met lokale partners, om het landschap klimaatrobuust te maken, bestendig tegen waterschaarste en overlast. “De Blue Deal-coördinator ontzorgt eigenaars, landgebruikers en -beheerders op de weg naar een terreinrealisatie door projectmiddelen te zoeken, vergunningen aan te vragen en aanbestedingen op te volgen. Daarnaast zetten de Blue Deal-coördinatoren zich in voor sensibilisering over het belang van integraal waterbeheer vanuit een brede aanpak en intersectorale samenwerking.” zegt Bas Van der Veken, voorzitter Vlaams Overleg Regionale Landschappen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gelooft in het project. “De recente overstromingen hebben nog maar eens aangetoond dat Vlaanderen nog steeds te weinig voorbereid is op de gevolgen van de klimaatverandering: droogte en wateroverlast. Met de Blue Deal zijn we die tanker aan het keren, maar we moeten nu echt alle zeilen bijzetten", aldus minister Demir. "Daarom zullen nu ook de Regionale Landschappen, die letterlijk met hun botten in het water staan, met al hun kennis en ervaring volop mee Vlaanderen klimaatbestendig maken via valleibrede plannen.”

Blue Deal goedgekeurd tegen droogte én wateroverlast “Grondwaterstanden abnormaal hoog”
Uitgelicht
De Vlaamse Regering heeft het decreet over de Blue Deal definitief goedgekeurd. De bedoeling van dit decreet is om extreme weersituaties in Vlaanderen, zoals droogte en overst...
11 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: RLZH

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek