Limburgse wijnboeren tevreden over oogst

De Limburgse wijnboeren spreken van een goede wijnoogst. Ondanks de relatief natte zomer is het suikergehalte van de druiven goed en zijn de druiven dit jaar mede door een goede maand september dikker dan vorig jaar, zo leert een navraag bij Jaap van Rennes van het wijnkasteel in Genoelselderen en bij uitbater Wilfried Schorpion van het gelijknamige domein Schorpion in Kortessem waar schuimwijn geproduceerd wordt.
27 september 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De Limburgse wijnboeren spreken van een goede wijnoogst. Ondanks de relatief natte zomer is het suikergehalte van de druiven goed en zijn de druiven dit jaar mede door een goede maand september dikker dan vorig jaar, zo leert een navraag bij Jaap van Rennes van het wijnkasteel in Genoelselderen en bij uitbater Wilfried Schorpion van het gelijknamige domein Schorpion in Kortessem waar schuimwijn geproduceerd wordt.

Vorig jaar was het te warm en te droog waardoor er vroeger diende geoogst te worden. Dat had tot gevolg dat de kwaliteit van de druiven minder goed was. In tegenstelling tot vorig jaar waren de weersomstandigheden afgelopen zomer en in september veel beter, zo luidt het. Er was met name voldoende zon, waardoor er voldoende suikers konden gevormd worden. De leemgronden zorgden er op hun beurt voor dat het vocht langer vastgehouden werd, zo zegt Willy Vandormael van het Fruitstreekmuseum in Borgloon. Deze week zal onder meer de Duitse variëteit "Sieger" op het domein Demotte in Borgloon geoogst worden, zo luidt het.

Jaap van Rennes van het wijnkasteel van Genoelselderen verwacht naar eigen zeggen dat de oogst van zijn druiven tegen november afgerond zal zijn. "De vooruitzichten zijn alleszins beter dan vorig jaar. Indien er in de loop van oktober nog een paar koude nachten volgen, zullen de schillen dikker zijn waardoor de vruchten meer smaakstoffen zullen bevatten".

Van Rennes verwacht dit jaar zo'n 80.000 flessen te bottelen op zijn 16 hectare grote wijnvelden. "We opteren er bewust voor om weinig per hectare te oogsten. Omdat de trossen in de loop van de zomer uitgedund werden, houden we minder druiven over, maar die zijn wel dikker en krijgen de tijd om meer suikers op te nemen", zo zegt de wijnboer.

Ook Wilfried Schorpion van het gelijknamige domein in Kortessem spreekt van een goede oogst. De trossen zijn volgens Schorpion dit jaar iets dikker en ook met het suikergehalte van de druiven is het goed gesteld. "We rekenen op zo'n 12.000 flessen schuimwijn die volgens de traditionele methode verbouwd wordt", zo luidt het. Schorpion beschikt over een plantage van bijna 2 hectare.

Lees ook: geVILT: Op bezoek bij de druivenmelkers

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek