header.home link

Greenyard wil 100.000 kubieke meter water per jaar besparen

22 maart 2023

Het Belgische beursgenoteerde bedrijf Greenyard wil op de productiesite in Sint-Katelijne-Waver zowat 100.000 kubieke meter water per jaar uitsparen. Het bedrijf heeft daartoe een samenwerking gesloten met Pidpa, de Provinciale Intercommunale Drinkwatermaatschappij der Provincie Antwerpen.

Lees meer over:
waterzuiveringGreenyard

Greenyard heeft zo’n 8.500 werknemers in 19 landen en focust zich vooral op groenten en fruit. Het bedrijf is actief over heel Europa en was vorig boekjaar goed voor een omzet van 4,4 miljard euro. Samen met Pidpa wil het bedrijf een zogeheten purificatiesysteem installeren op de site in de buurt van Mechelen.

De installatie moet het jaarlijkse waterverbruik voor het spoelen en reinigen van groenten en fruit met maar liefst 75 procent naar beneden halen, stelt het bedrijf in een persbericht. Het zou daarvoor gebruik maken van een innovatieve biologische behandeling. Bij het spoelen en wassen van groenten en fruit is immers heel wat water nodig. "Al dat water zal via de installatie gezuiverd en herbruikt worden", klinkt het.

Op termijn moet dat - samen met het lokaal aanboren van waterbronnen - het bedrijf in principe in staat stellen om geen water meer af te nemen van de provincie. Het hele zuiveringssysteem maakt onder andere gebruik van een soort modder, een zandfilter, osmose en ultraviolet licht. Het water zal na het proces kwalitatief gelijk zijn aan drinkwater, wat essentieel is voor de voedselverwerking.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek