header.home link

Europese Commissie wil Renure-mest toestaan maar niet in Vlaanderen en Nederland?

19 oktober 2022

De meeste EU-landen vinden dat de Europese Commissie zo snel mogelijk de nieuwe dierlijke kunstmestvervanger Renure moet toestaan. Ook landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wil de versoepeling, maar hij waarschuwt gebieden die hun nitraatnormen niet halen zoals Vlaanderen en Nederland.

Lees meer over:
kunstmest-prei-tractor-1250

Wojciechowski wijst nadrukkelijk op het huidige maximum van 170 kilo dierlijke mest per hectare per jaar. Een nieuwe derogatie zit er wat hem betreft niet in, schrijft de Nederlandse landbouwwebsite Nieuwe Oogst. De vraag van de landbouwministers van Vlaanderen en Nederland was nochtans om de minerale kunstmest niet onder het dierlijke plafond te rekenen, maar als kunstmest te beschouwen.

Volgens de landbouwcommissaris kan het gebruik van Renure nu al, zonder verruiming van de regels, op 30 procent van het landbouwareaal in Europa. Bij de Europese nieuwswebsite Euractiv benadrukt Wojciechowski dat er strikte voorwaarden voor het gebruik moeten zijn, zeker waar er problemen zijn met nitraatuitspoeling. Dat zou betekenen dat Vlaanderen en Nederland – twee van de meest enthousiaste voorstanders- er niet meteen voor in aanmerking komen. Nochtans kwam de studiedienst van de Europese Commissie – de Joint Research Centre – recent nog tot de conclusie dat het effect gelijkaardig is aan chemische kunstmest, met dezelfde effecten op de natuur.

Uitgelicht
Op een vergadering van de Europese ministers van Landbouw heeft federaal minister David Clarinval (MR), op vraag van zijn Vlaamse collega Jo Brouns (cd&v), maandag een lan...
18 oktober 2022 Lees meer

'Dringend andere kunstmestregels nodig'

Verscheidene landbouwministers willen verruiming van de huidige richtlijn omdat de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis duidelijk hebben gemaakt dat de EU dringend andere kunstmestregels nodig heeft. Nog negen andere EU-landen sloten zich aan bij de vraag van Vlaanderen en Nederland om de nieuwe Renure-mest op te nemen in de Europese kunstmeststrategie. Ook de Europese Commissie sluit zich daar dus bij aan. De Commissie wil haar plan van aanpak op 9 november presenteren.

Bron: Nieuwe Oogst / Euractiv

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek