Europese Commissie bevraagt landbouwers over administratieve rompslomp

Nadat de Europese Commissie eerder al de mening van landbouwers wilde weten over de Nitraatrichtlijn en over oneerlijke handelspraktijken, heeft ze nu een derde online bevraging gelanceerd. Nog tot 8 april kunnen landbouwers hun mening kenbaar maken over de administratieve rompslomp waarmee ze geconfronteerd worden.

7 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 maart 2024 15:45
Lees meer over:
Boerenprotest Brussel

De Commissie lanceerde donderdag een online bevraging waarin ze landbouwers in hun eigen taal een aantal korte vragen voorschotelt. Hoeveel tijd ze bijvoorbeeld aan hun administratieve verplichtingen besteden, hoe ze de complexiteit van de Europese regelgeving ervaren, of ze beroep doen op derden om hun aanvraag voor Europese steun voor te bereiden, enz. 

De eerste, voorlopige resultaten van de bevraging worden midden april verwacht. Daarnaast zullen er ook interviews worden georganiseerd om het beeld te vervolledigen. Tegen de zomer wil de Commissie zich een duidelijker beeld vormen van de belangrijkste administratieve obstakels waarmee landbouwers te kampen hebben.

"Dit zal ons in staat stellen om doelgerichte antwoorden te bieden die de complexiteit verminderen en de vereenvoudiging bevorderen", stelt Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski. Hij moedigt alle landbouwers dan ook aan om hun mening te geven en hun stem te laten horen.

Als reactie op de boerenprotesten in verscheidene lidstaten heeft de Commissie de voorbije weken al een aantal maatregelen genomen, zoals de opschorting van de regels met betrekking tot de verplichte braaklegging en de intrekking van de voorstellen over pesticidengebruik. Tegen midden maart wil de Commissie voorstellen voor de middellange termijn op tafel leggen, samen met voorstellen om de positie van landbouwers in de voedingsketen te verbeteren.

Wie aan de bevraging wil meedoen kan dit doen tot 8 april 2024.

Europese Commissie vraagt input aan landbouwers over oneerlijke handelspraktijken
Uitgelicht
De Europese Commissie is een online bevraging gestart die landbouwers en andere kleinschalige leveranciers in de voedselbevoorradingsketen de kans geeft te getuigen over event...
27 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek