Droogte ondanks onweerbuien: West-Vlaanderen verstrengt captatieverbod

Het droge weer houdt West-Vlaanderen in zijn greep. Sinds 7 juli is het niet meer toegelaten om water op te pompen uit de Blankaart, de Kerkebeek en de Poekebeek. Dit verbod moet het droogvallen van deze waterlopen tegengaan, meldt het provinciebestuur. Enkele lokale onweersbuien brachten geen soelaas. 

7 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 juli 2023 14:03
Lees meer over:
captatieverbodberegenenirrigatieoppompverbodonttrekkingsverbodwaterdroogte-1280

De voorbije weken was er sterke neerslag aangekondigd, maar tot vreugde van sommigen en consternatie van anderen, is deze voorspelling niet uitgekomen. In sommige regio’s van West-Vlaanderen, zoals in het Leiebekken, viel er veel minder regen dan verwacht. De neerslag concentreerde zich eerder in het noordwesten van de provincie, langs de kust en ten noorden van de IJzer. 

De provincie kampt al even met droogte. Sinds 13 juni is er al een onttrekkingsverbod van kracht in de stroomgebieden van de Rivierbeek, de Heulebeek en de Kemmelbeek. Enkele buien zorgden op 20 juni voor een kortstondige piek op deze waterlopen, maar dat was slechts tijdelijk. Al meer dan een week zijn de peilen onder de minimale drempels.  

Door de verminderde waterkwaliteit van de IJzer is het aanvullen van het Blankaartgebied stilgevallen. Ook de Poekebeek en Kerkebeek zijn kritiek. 

Voor de overige waterlopen stellen zich momenteel nog geen problemen. Ook de aanvoer via de kanalen en bevaarbare waterwegen blijft verzekerd. Wel is er een probleem met de waterkwaliteit. Door blauwalgen zijn er voor het kanaal Roeselare – Leie al beperkingen van kracht.  

De situatie wordt verder op de voet gevolgd. De onttrekkingsverboden zijn online raadpleegbaar op https://www.vlaanderen.be/droogtemaatregelen en de provinciale website  http://www.west-vlaanderen.be/waterschaarste. Er is ook een overzicht beschikbaar van de bufferbekkens waar innemen van water wel nog mogelijk is. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek