header.home link

CD&V kant zich tegen huidige Mercosur-deal

29 maart 2021

CD&V-voorzitter Joachim Coens stopt niet weg dat er sprake is van een koerscorrectie. “Doorgaans passeren die akkoorden bij ons zonder veel debat”, zegt hij aan de krant De Standaard. “We zijn ook niet tegen wereldhandel, maar we moeten er verstandiger mee omgaan dan in het verleden.” Coens sluit zich zo aan bij het groeiende internationale verzet tegen het handelsakkoord dat de Europese Commissie in 2019 sloot met de vier Mercosur-landen, Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay.

Lees meer over:

Het akkoord, dat onder meer extra import van Zuid-Amerikaans vlees mogelijk maakt, is al sinds 1999 in de maak, maar lijkt recent ingehaald door de bezorgdheden over klimaat en ontbossing. De Europese Unie en de landen van de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) sloten in 2019 een politiek akkoord over een handelsverdrag, maar dat moet nu nog worden goedgekeurd. Onder meer Oostenrijk, Frankrijk, Ierland en Luxemburg tekenden al protest aan.

Joachim Coens, voorzitter van CD&V, maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor de Europese boeren, een bezorgdheid die landbouworganisatie Boerenbond deelt. “Europa moet meer zijn eigen bevoorrading garanderen in plaats van de productie hier te ondermijnen”, zegt Coens.

Opvallend genoeg stemde CD&V, net als de andere Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD en N-VA, deze week nog tegen een voorstel van resolutie van Vooruit in het Vlaams Parlement om het handelsakkoord aan te passen.

Coens zit zelf wat verveeld met dat signaal, dat het gevolg is van de Vlaamse afspraak dat geen enkele resolutie gesteund wordt tenzij de voltallige meerderheid er zich in kan vinden. Met name de N-VA blijft van mening dat het handelsakkoord opportuniteiten biedt. Voormalig Vlaams minister-president en huidig Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) heeft het akkoord altijd verdedigd en gruwt van de protectionistische reflex die doorheen een aantal kritieken te horen is.

Dat CD&V nu voluit op de rem staat, is ook omdat er federaal een resolutie in de maak is die gesteund zal worden door alle partijen in de Vivaldi-coalitie en die effectief bijkomende, bindende en afdwingbare bepalingen zal eisen omtrent onder meer duurzaamheid en klimaat.

De precieze formulering is het onderwerp van een intens debat, want federaal worden CD&V en Open VLD geconfronteerd met een nog veel sterkere afkeer voor de deal aan franstalige kant. Het Waals Parlement keurde eerder zelfs al unaniem een motie tegen goed. Volgens PS-voorzitter Paul Magnette is het zelfs het 'slechtste akkoord denkbaar'.

Uitgelicht
Europees commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis heeft in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken het handelsakkoord verdedigd dat de EU met de Mercosur-landen heeft afgeslote...
25 februari 2021 Lees meer

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek