Belgische wetenschappers kraken mee DNA-code populier

Wetenschappers, onder meer van de Gentse Universiteit, zijn erin geslaagd de DNA-code van de populier te ontrafelen. Mogelijk wordt het zo gemakkelijker populieren te kweken die resistenter zijn tegen ziekten.
22 september 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Wetenschappers, onder meer van de Gentse Universiteit, zijn erin geslaagd de DNA-code van de populier te ontrafelen. Mogelijk wordt het zo gemakkelijker populieren te kweken die resistenter zijn tegen ziekten.

Het kraken van de code levert ook een schat aan informatie over bomen en biologie in het algemeen. Dat zeggen het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Vlaams Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer (IBW), dat al sinds 1948 is gespecialiseerd in de veredeling van populier.

Voorwerp van onderzoek was een vrouwelijke populier aan de oevers van de Nisqually-rivier in de staat Washington. De onderzoekers hebben er iets meer dan twee jaar over gedaan om de 520 miljoen basen, verdeeld over 19 chromosomen, te bepalen.

De Belgische populierenvariëteiten behoren bij de snelst groeiende en beste populieren, op het vlak van houtkwaliteit. "Eén van de moeilijkste taken binnen het veredelingsprogramma is het bekomen van ziekteresistente populieren. De genoomsequentie zal dit onderzoek versnellen en dus het selectie- en veredelingsproces ondersteunen en verbeteren", luidt het. Een onderzoek dat tegelijkertijd model kan staan voor andere inheemse boomsoorten zoals wilg, boskers en es.

Het belang van bomen is algemeen bekend. Het zijn de longen van de aarde. Ze genetisch wijzigen zou het proces van het fixeren van CO2, het belangrijkste broeikasgas, kunnen verbeteren. En het helpt om variëteiten te kweken die niet alleen resistenter zijn, maar ook een betere houtkwaliteit bezitten.

"Dit fundamenteel onderzoek kan een schat aan informatie opleveren over hoe bomen functioneren, maar ook om algemene biologievragen te beantwoorden", aldus het VIB. "Heel wat reacties en functies in planten, en dus ook bomen, vind je ook bij mens en dier terug".

Bron: Belga

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek