Alleen runderen ouder dan 6 jaar testen op BSE

Vanaf 1 juli wordt de testleeftijd voor BSE bij runderen verhoogd van 48 naar 72 maanden. De versoepeling geldt voor alle lidstaten van de EU met uitzondering van Roemenië en Bulgarije. De Europese Commissie baseerde haar beslissing op een advies van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA.
28 juni 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Vanaf 1 juli wordt de testleeftijd voor BSE bij runderen verhoogd van 48 naar 72 maanden. De versoepeling geldt voor alle lidstaten van de EU met uitzondering van Roemenië en Bulgarije. De Europese Commissie baseerde haar beslissing op een advies van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA die van oordeel is dat door deze maatregel minder dan één klassiek geval van BSE in 2011 kan worden gemist.

Er worden jaarlijks circa 360.000 testen uitgevoerd op gezond geslachte runderen van 48 maanden en ouder. Als alleen dieren vanaf 72 maanden getest worden, zal dit aantal aanzienlijk verlagen. Alleen Roemenië en Bulgarije moeten alle runderen ouder dan 48 maanden blijven testen omdat beide lidstaten nog niet lang genoeg aanvullende maatregelen tegen BSE nemen. Dit zijn maatregelen zoals het diermeelverbod en een deugdelijke identificatie van dieren.

De Europese Commissie rechtvaardigt haar beslissing met een verwijzing naar het advies waarin EFSA het risico voor de gezondheid van mens en dier verwaarloosbaar noemt als de huidige BSE-testleeftijd wordt verhoogd. In 2011 zou minder dan één klassiek geval van BSE bij een testleeftijd van 72 maanden door de mazen van het net glippen. Bovendien verwacht EFSA dat ook maar één positief rund niet ontdekt zal worden wanneer vanaf 2013 alle BSE-tests voor gezond geslachte runderen worden stopgezet.

Bron: eigen verslaggeving/agd.media/AgriHolland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek