Welles-nietesspel over gebruik DDT gaat verder

De vondst door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) van het verboden bestrijdingsmiddel DDT in de Vlaamse waterbodems leidde gisteren tot flink wat commotie. Volgens de VMM en het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer is er sprake van recent illegaal gebruik van DDT. De landbouworganisaties en Phytofar, de federatie van beschermingsmiddelen, betwijfelen dat. Het Voedselagentschap reageert ook verrast. "Wij vinden geen DDT meer in onze analyses", zegt het agentschap. Dit staat vandaag te lezen in De Tijd.
17 september 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
De vondst door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) van het verboden bestrijdingsmiddel DDT in de Vlaamse waterbodems leidde gisteren tot flink wat commotie. Volgens de VMM en het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer is er sprake van recent illegaal gebruik van DDT. De landbouworganisaties en Phytofar, de federatie van producenten van beschermingsmiddelen, betwijfelen dat. Het Voedselagentschap reageert ook verrast. "Wij vinden geen DDT meer in onze analyses", zegt het agentschap. Dit staat vandaag te lezen in De Tijd.

In het jaarrapport 2003 van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) staat dat de kwaliteit van het oppervlaktewater - dat zijn de rivieren en waterlopen - slechts tergend traag verbetert. In de waterbodems vond de VMM bijvoorbeeld nog in 'verontrustend hoge mate' het bestrijdingsmiddel DDT terug. In het water werd het middel niet gevonden. De insecticide DDT (dichloorfenyltrichloorethaan) is sinds de jaren 70 verboden in Europa omdat ze gevaar inhoudt voor de volksgezondheid.

Volgens de VMM wijst de ontdekking van 'pure' DDT-resten in de waterbodems niet enkel op historische verontreiniging, maar ook op recent gebruik. Het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer trad die stelling bij. Bij een controle van 2000 rivierpalingen tussen 1994 en 2001 vond het op 5 procent van de 300 meetplaatsen te hoge DDT-concentraties in paling. Het raadt af rivierpaling te eten.

De landbouworganisaties reageerden met ongeloof op de bewering van de VMM over recent illegaal gebruik van DDT. Dat deed ook Phytofar, de Belgische Vereniging van de Industrie van de Plantenbeschermingsmiddelen. "Noch via officiële diensten die controles uitvoeren bij de landbouwers, noch via de vrijwillige ophalingen van oude, vervallen producten door de sector, werd DDT teruggevonden de afgelopen jaren", laat Phytofar weten. Volgens de federatie is enkel sprake van historische verontreiniging.

Het Voedselagentschap zei in een reactie intensief te speuren naar sporen van DDT in graangewassen, groenten, fruit, melk, boter, eieren en babyvoeding. In de honderden analyses wordt geen DDT meer gevonden, zegt woordvoerder Pascal Houbaert.

Bron: De Tijd/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek