Prijs levensmiddelen onder druk door biobrandstoffen?
nieuwsDe CIAA wijst op de mogelijke gevolgen voor de prijs van plantaardige oliën die veelvuldig in levensmiddelen worden gebruikt. De Europese levensmiddelenindustrie ziet zich op dit moment al geconfronteerd met koolzaadolieprijzen die 41 tot 46 procent boven het gemiddelde van de periode 1996-2000 liggen. Verwacht wordt dat de vraag met 26 procent zal stijgen.
Deze ontwikkeling is het gevolg van de toenemende vraag naar koolzaadolie voor biodiesel en van een verschuiving van het gebruik van sojaolie naar koolzaadolie als levensmiddeleningrediënt omdat de meeste sojaolie genetisch gewijzigd is. Verder wordt verwacht dat de graanprijzen de komende vier jaar met 6 tot 11 procent zullen stijgen en dat de prijzen voor oliehoudende zaden met 5 tot 15 procent zullen toenemen.
De CIAA vindt dat het biobrandstoffenbeleid zo moet worden uitgevoerd dat de levensmiddelenmarkt niet te sterk wordt verstoord. Dit kan bijvoorbeeld door het braakleggingsbeleid van de Europese Unie aan te passen of door het importbeleid bij te sturen. Daarnaast wil de CIAA een diversificatie van de grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van biobrandstoffen.
Er is volgens de CIAA op dit moment te eenzijdige aandacht voor koolzaadolie, terwijl ook zonnebloemolie, sojaolie of palmolie gebruikt kunnen worden. Maar dan moet wel de biodieselstandaard worden aangepast. De organisatie stelt ook voor om de regelgeving te wijzigen zodat ook dierlijke vetten en bijproducten kunnen gebruikt worden als biobrandstof. Verder kan de toelating voor import en verwerking van nieuwe genetisch gemanipuleerde koolzaadvariëteiten de prijsdruk verminderen.