Leuvens labo heeft nieuwe invriestechniek voor banaan
nieuwsOver de hele wereld worden collecties aangelegd van streekspecifieke planten en gewassen die op de landbouwgronden tegenwind krijgen van de monoculturen. Aan de KULeuven wordt de wereldcollectie bananen bewaard. Het gaat om alle bekende variëteiten, inclusief bakbananen. Voor meer dan 400 miljoen mensen in tropische en subtropische landen is de banaan een onmisbaar levensmiddel.
Planten conserveren kan door ze gewoonweg aan te planten, via het aanleggen van zaadcollecties, de bewaring van levende scheutjes in reageerbuizen of het bevriezen van jonge scheuten bij extreem lage temperaturen. Slechts enkele centra ter wereld kunnen levende scheuten bevriezen, en meestal slechts voor enkele variëteiten van een bepaalde soort.
In Leuven is men er nu in geslaagd om bijna 300 van de ruim 1.100 gekende bananenvariëteiten succesvol te bevriezen via druppelvitrificatie, een procédé waarbij het plantenstaal in een druppeltje koelvloeistof wordt geplaatst op een reepje gekoelde aluminiumfolie, alvorens het in vloeibare stikstof onder te dompelen. Het nieuwe proces gaat sneller dan de tot hiertoe gebruikte methoden van invriezen. Bovendien is de techniek toepasbaar voor veel meer variëteiten en worden de slaagkansen op groei na ontdooiing verhoogd.
De technologie zou ook werken voor tropische knolgewassen die het basisvoedsel vormen in de Stille Oceaan en de Andes. Het Leuvense laboratorium coördineert een Europees project dat de techniek wil uitbreiden naar andere plantensoorten als koffie, appel, amandel, bessen, olijf, aardappel en knoflook. Volgend jaar gaat het lab bewaarders van andere plantencollecties de techniek aanleren.