nieuws

Fiscus dreigt kleine boeren te verpletteren

nieuws
De boeren kijken met angst uit naar volgend voorjaar wanneer de afrekening van de fiscus in de bus zal vallen. Het ministerie van Financiën heeft de taxatienormen in een aantal sectoren tot dertig procent omhoog getrokken. Dat schrijven de VUM-kranten in hun weekend-editie.
28 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
De boeren kijken met angst uit naar volgend voorjaar wanneer de afrekening van de fiscus in de bus zal vallen. Het ministerie van Financiën heeft de taxatienormen met dertig procent omhoog getrokken. Dat schrijven de VUM-kranten in hun weekend-editie.

In ons land kunnen landbouwbedrijven op twee manieren belastingen betalen. Ofwel door een volledige fiscale afgifte te doen van de reële inkomsten, wat duur is en heel wat papier- en computerwerk vereist. Ofwel door een systeem van forfaits, wat uniek is in Europa, veel eenvoudiger voor de boer en voordeliger voor goed werkende landbouwers.

Dat laatste systeem baseert zich op de gemiddelde opbrengsten en verkoopprijzen van het voorbije seizoen. Zo wordt bijvoorbeeld de gemiddelde winst vastgelegd voor melkvee per hectare. Elk jaar worden die forfaits onderhandeld tussen de landbouworganisaties en de administratie van het ministerie van Financiën.

"Twintig jaar al voer ik de onderhandelingen voor de Boerenbond, maar dit is de eerste keer dat wij niet tot afspraken gekomen zijn", aldus een ontgoochelde onderhandelaar Paul Van Der Schueren. Alleen voor varkenshouders werd een akkoord bereikt, maar voor de akkerbouw en rundveehouderij niet. "Op basis van de economische resultaten van 2003 was een stijging van de forfaits voor melkveehouders met hooguit 5 procent verantwoord".

De fiscus vond dat veel te weinig en de administratie heeft nu zelf taxatienormen opgelegd. Voor vleesvee en akkerbouw liggen die 30 procent hoger dan voor het inkomstenjaar 2002, voor melkvee tussen 10 en 30 procent. "Dat zal voor veel landbouwbedrijven hard aankomen in het voorjaar van 2005, als de afrekening volgt", zegt Van Der Schueren. "Daar komt nog bij dat 2004 voor weinig inkomsten lijkt te zullen zorgen".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek