"België staat nergens inzake biobrandstoffen"

nieuws
Op het vlak van biobrandstof staat België in tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk helemaal nergens. Nochtans stipuleert een Europese richtlijn dat vanaf 2005 twee procent van de brandstof voor vervoer moet bestaan uit biobrandstof. Die norm haalt België tegen dan nooit, zegt professor Wim Soetaert van de Universiteit Gent.
30 september 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
Alternatieve milieuvriendelijke wagens en brandstoffen komen in ons land nauwelijks van de grond. De forse stijgingen van de benzineprijzen en alle inspanningen die moeten geleverd worden voor de milieunormen van het Kyoto-verdrag, veranderen daar voorlopig weinig aan.

Op het vlak van biobrandstof staat België in tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk helemaal nergens. Nochtans stipuleert een Europese richtlijn dat vanaf 2005 twee procent van de brandstof voor vervoer moet bestaan uit biobrandstof. Die norm haalt België tegen dan nooit, zegt professor Wim Soetaert van de Universiteit Gent. VUB-professor Joeri Van Mierlo ziet van zijn kant meer toekomst in hybride wagens.

Biodiesel wordt gewonnen uit koolzaad en wordt vermengd met gewone diesel. Bio-ethanol, een vervanger voor benzine, wordt geproduceerd uit graan, suikerbieten of mais. De Europese Unie streeft ernaar om het aandeel van biodiesel of bio-ethanol tegen 2010 te doen oplopen tot 5,75 procent en voor 2020 wordt gedacht aan 20 procent. Vandaag ligt dat percentage op nauwelijks 0,3 procent.

Deze brandstoffen hebben, naast de vermindering van de CO2-uitstoot, talrijke voordelen, argumenteert professor Wim Soetaert van de Universiteit Gent. De aanmaak gebeurt door een eenvoudig en milieuvriendelijk proces en er zijn geen aanpassingen nodig aan de bestaande wagens. Integendeel, een motor die deels op biobrandstof draait, gaat langer mee.

Bovendien ziet professor Soetaert in de teelt van gewassen voor de biobrandstof een oplossing voor de dalende landbouwprijzen in Europa. Hij verwacht dat met de stijgende landbouwproductie in de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie en onder druk van de internationale vrijhandelsregels de Europese landbouwprijzen verder zullen zakken. "Biobrandstoffen vormen een perfecte nieuwe markt voor landbouwproducten."

Maar België loopt hopeloos achter. Zelfs als de federale regering tegen eind dit jaar de Europese regelgeving omzet in nationale regels, is het te laat om de nodige infrastructuur uit te bouwen, stelt de Gentse professor. Hij hekelt het feit dat de regering evenmin kleur bekend heeft over eventuele fiscale vrijstellingen. In Duitsland en Frankrijk bestaan zulke vrijstellingen al lang. Die landen hebben dan ook een grote voorsprong in het gebruik en de productie van biobrandstoffen. In België is er nog helemaal niets gerealiseerd. Om te beantwoorden aan de Europese norm, zullen we de biobrandstof moeten importeren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek