nieuws

Akkoord over uitstel van aflossing voor tuinders

nieuws
Het Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) heeft aan de bankinstellingen officieel bevestigd dat uitstel van kapitaalaflossing aan tuinders in financiële moeilijkheden mogelijk is. Dat is het resultaat van het overleg dat landbouwminister Yves Leterme anderhalve week geleden aankondigde om de huidige malaise in de tuinbouwsector te verzachten.
3 september 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
Het Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) heeft aan de bankinstellingen officieel bevestigd dat uitstel van kapitaalaflossing aan tuinders in financiële moeilijkheden mogelijk is. Dat staat vrijdag te lezen in Boer&Tuinder. Deze beslissing is het resultaat van het overleg dat landbouwminister Yves Leterme anderhalve week geleden aankondigde om de huidige malaise in de tuinbouwsector te verzachten.

"Indien het VLIF akkoord gaat met een uitstel van aflossing, dan is dit in regel zonder bijkomende kosten van het VLIF. Waarbij de toegekende rentesubsidie ongewijzigd blijft en de toegekende waarborg wordt verlengd", aldus Philippe Appeltans van de Boerenbond. Een tweede piste voor tuinders is om in lopende VLIF-dossiers financiering met eigen middelen alsnog om te zetten in een krediet. Maar dit zou enkel nog kunnen voor dossiers waarvoor nog geen kapitaalspremie is uitbetaald.

Overheidstussenkomsten in overbruggingskredieten worden door Europa als staatssteun beschouwd en daarom niet toegestaan. Daarom zoekt Leterme nog naar een uitweg om toch een waarborg voor dergelijke kredieten te kunnen verlenen. Gedacht wordt aan de zogeheten 'de-minimisregel' voor staatssteun in de landbouwsector. Die laat toe dat een lidstaat toe beperkte steun geeft zonder voorafgaandelijke toestemming van de Europese Commissie. Deze regeling moet binnen enkele weken echter nog goedgekeurd worden.

Het crisisplan voor de tuinbouwsector bevat ook nog maatregelen van meer structurele aard. Zoals de vrijstelling van energieheffingen, bijkomende middelen voor onderzoek, verhoogde inspanningen op afzetmarkten en de zoektocht naar alternatieve marktordeningssystemen. "Die maatregelen vergen nog veel meer overleg", besluit Appeltans.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek