nieuws

Aardbeifeesten zetten ruim 100 Wase telers in kijker

nieuws
Met meer dan honderd telers is het Waasland een echte aardbeiregio. De plaatselijke bedrijfsgilde zet dat in het verlengde hemelvaartweekeinde nog maar eens in de verf met de traditionele Aardbeifeesten in het glazen dorp Melsele. "Eigenlijk is een aardbei water in een mooie verpakking", verklapt teeltvoorlichter Herman Van Bastelaere in Gazet van Antwerpen. "De vrucht bestaat immers voor negentig procent uit water".
19 mei 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
Met meer dan honderd telers is het Waasland een echte aardbeiregio. De plaatselijke bedrijfsgilde zet dat in het verlengde hemelvaartweekeinde nog maar eens in de verf met de traditionele Aardbeifeesten in het glazen dorp Melsele. "Eigenlijk is een aardbei water in een mooie verpakking", verklapt teeltvoorlichter Herman Van Bastelaere in Gazet van Antwerpen. "De vrucht bestaat immers voor negentig procent uit water".

Met een journalist van de Gazet van Antwerpen trok Van Bastelaere naar aardbeiteler Ludo Van Landeghem in Kruibeke. Bij de opstart van zijn bedrijf in 1977 koos Van Landeghem voor de traditionele wisselteet, met in het voorjaar aardbeien en in het najaar tomaten. Sinds 1992 teelt de tuinder het hele jaar door aardbeien onder glas. "Die specialisatie is op termijn nodig om te kunnen overleven", klinkt het. De teelt gebeurt ook niet langer in volle grond. Van Landeghem werkt met zakjes veengrond. "Elk jaar wordt nieuwe turf gebruikt waardoor grondontsmetting overbodig is".

De smaak van de aardbei wordt bepaald door de variëteit, de bemesting en het koolzuurgasgehalte in de serre. Troef van de aardbei is dat de vrucht zeer smaakvol is, maar toch geen suiker bevat en dus ook geen dikmaker is. Aardbeien zijn caloriearm, maar bevatten wel alle noodzakelijke voedingselementen zoals calcium, natrium, kalium, magnesium, ijzer en vitamines.

Meer informatie: Aardbeifeesten

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek