header.home link

20 droogteboeren studeren af na jaaropleiding duurzame landbouw

Een twintigtal droogteboeren studeert af aan de Living Soil Academy. Daar volgden ze een jaar lang een opleiding agro-ecologie met als rode draad doorheen het traject: de combinatie landbouw en natuur.  

3 juli 2023  – Laatste update 3 juli 2023 16:30
Lees meer over:

Duurzame landbouw  

De opleiding bestaat uit tien lesdagen en ging door op verschillende boerderijen in heel België. Het doel van de opleiding is om landbouwbedrijven veerkrachtiger te maken tegen verschillende uitdagingen waar de landbouw mee te maken krijgt. Voor oplossingen van actuele problemen zoals droogte demonstreert de opleiding een samenwerking met het natuurlijke kapitaal.  

Ze worden zeer enthousiast als ze zien dat natuurlijke processen veel van hun werk kunnen overnemen én zie hierdoor meer kunnen verdienen

Louis De Jaeger - Living Soil Academy

“Ze worden zeer enthousiast als ze zien dat natuurlijke processen veel van hun werk kunnen overnemen én zie hierdoor meer kunnen verdienen”, zegt landschapsontwerper Louis De Jaeger, één van de organisatoren. De Jaeger stichtte samen met landbouwexpert Dr. Alain Peeters de Living Soil Academy op. Zij zagen een leemte in het transitietraject voor landbouwers die willen verduurzamen.   

 Zowel biologische als conventionele boeren namen deel aan de opleiding. Hun gemeenschappelijk doel is om weerbaarder te worden tegen de droogte. Ze willen ook efficiënt en met minder input gezond voedsel produceren. De oppervlakte die de boeren samen beheren is ongeveer 1.000 hectare.  

 “De theorie en praktijk waren zeer boeiend, maar ik werd zelf het diepst geraakt door de verbinding die in deze korte periode is ontstaan tussen de boeren. Leren van elkaar en elkaar zelfzekerheid geven om nieuwe dingen uit te proberen is het krachtigste wat er is”, besluit De Jaeger.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek