nieuws

13 lidstaten vragen verstrakking landbouwstandpunt

nieuws
Tijdens de jongste landbouwraad uitte Frankrijk kritiek aan het adres van de Commissie over de tactische aanpak van de WTO-onderhandelingen. De opmerkingen werden geformaliseerd in een memorandum dat ook door twaalf andere lidstaten ondertekend werd. Voor ons land zetten de landbouwministers Laruelle, Lutgen en Leterme hun handtekening onder de brief. "De reeds doorgevoerde hervormingen moeten sterker benadrukt worden", luidt het op het kabinet Leterme.
12 oktober 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Tijdens de jongste landbouwraad uitte Frankrijk kritiek aan het adres van de Commissie over de tactische aanpak van de WTO-onderhandelingen. De opmerkingen werden geformaliseerd in een memorandum dat ook door twaalf andere lidstaten ondertekend werd. Voor ons land zetten de landbouwministers Laruelle, Lutgen en Leterme hun handtekening onder de brief. “De EU-onderhandelaars moeten de doorgevoerde hervormingen van het landbouwbeleid sterker benadrukken en eenzijdige toegevingen zijn uit den boze”, aldus Sophie Dewispelaere van het kabinet Leterme.

In hun brief vragen de dertien lidstaten opheldering over de standpunten die de Commissie tijdens de lopende onderhandelingen inneemt. Bovendien willen ze betrokken worden bij elke stap in de besprekingen. Naast Frankrijk en België ondertekenden ook Oostenrijk, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Polen en Spanje de tekst. Een woordvoerder van EU-commissaris Fischer Boel zei maandag dat de Commissie haar onderhandelingsruimte gebruikt om andere partijen tot toegevingen te bewegen. Daarbij zou de landbouwhervorming van 2003 overeind blijven.

Naast een opsomming van de hervormingen die het Europese landbouwbeleid de voorbije jaren heeft ondergaan, roepen de briefschrijvers de Commissie ook op om nog geen datum vast te leggen voor de afschaffing van exportsubsidies. “We weten dat de uitvoersteun zal afgebouwd worden, maar het is momenteel nog te vroeg om alle kaarten op de onderhandelingstafel te leggen”, aldus Dewispelaere.

Oxfam heeft het initiatief van de dertien lidstaten intussen veroordeeld omdat een verstrakking van het Europese standpunt zou indruisen tegen de belangen van ontwikkelingslanden. In de bewuste brief wordt deze kritiek van tafel geveegd door te verwijzen naar de “voorlopig niet geëvenaarde vrijgevigheid” van de Europese Unie in de Everything but Arms-regeling, waardoor de invoerheffingen voor de armste landen tegen 2009 wegvallen.

In diplomatieke kringen worden intussen de manoeuvres van de VS grondig bestudeerd. Maandag kondigde onderhandelaar Rob Portman aan dat de Amerikanen bereid zijn om 60 procent van de handelsverstorende steun in de zogenaamde oranje doos op te geven. Dit plotselinge voorstel brengt Europa niet in verlegenheid. Zolang niet duidelijk is of dit voorstel ook gesteund wordt door het Amerikaanse Congres, wordt het voorstel veeleer afgedaan als mooipraterij. Anderzijds is het wel opmerkelijk dat het Amerikaanse Farm Bureau zich lijkt neer te leggen bij het voorstel van zijn handelsgezant.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek