header.home link

Turnhoutse boeren overwegen oprichting boerenvereniging na gesprek met FDF

19 december 2022

Een groep boeren uit het Turnhouts Vennengebied, die zich verenigen onder de noemer 'Trekkers van de Kar' heeft vorige week vrijdag in Nederland gesprekken gevoerd met Mark van den Oever en andere bestuursleden van de activistische boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF). Van den Oever heeft voorgesteld een Vlaamse afdeling van FDF op te richten om zo ook in Europa op termijn een vuist te kunnen maken. De boeren houden dit voorstel in beraad en onderzoeken onder andere de animo voor een onafhankelijke boerenvereniging in Vlaanderen, die naast Boerenbond en ABS zou komen.

IMG-20221216-WA0012

Een delegatie van vijf Vlaamse landbouwers uit het Turnhouts Vennengebied was vrijdag naar ’s-Hertogenbosch afgereisd waar er in aanwezigheid van enkele honderden boeren gediscussieerd werd over het stallenbeleid van de provincie Brabant. Dit beleid, dat aanpassingen naar een emissievrije stal voorziet tegen 2024, wordt fel bekritiseerd door de landbouworganisaties. “Er zijn op dit moment geen systemen waarvan we kunnen vertrouwen dat ze worden goedgekeurd door de rechter. Investeren in dergelijke systemen is hetzelfde als water in de Maas gooien”, vertelde Marc van den Oever, voorzitter van het activistische Farmers Defence Force (FDF), voorafgaand aan de ontmoeting. Van den Oever heeft geen goed woord over voor de Nederlandse politiek en zijn organisatie won in bepaalde boerenkringen de laatste tijd veel aan populariteit.

Uitgelicht
Een groep Kempense boeren sluit zich vrijdag aan bij de boerenopkomst in de Nederlandse stad 's-Hertogenbosch. In de Brabantse hoofdstad komen naar verwachting honderden boere...
15 december 2022 Lees meer

“Van den Oever weet de zaak in beweging te brengen en de politiek onder druk te zetten. Dat is zijn sterkte en in Vlaanderen ontbreekt het aan een soortgelijke organisatie”, vertelt Jelle Pauwels uit Vlimmeren (Beerse). Pauwels was één van de vijf boeren uit het Turnhouts Vennengebied, die naar Den Bosch waren afgezakt om hun Nederlandse collega’s een hart onder de riem te steken in de discussie over het stallenbeleid. “Wij zitten in hetzelfde schuitje en kunnen elkaar misschien meer steunen”, klinkt het.

Deze potentiële samenwerking was onderwerp van een gesprek tussen de Vlaamse boeren en het hoofdbestuur van FDF dat na de actie plaatsvond in Den Bosch. “We hebben goed kunnen spreken en een zeer goede indruk gekregen van Marc en andere FDF-bestuursleden”, vertelt Pauwels.

De loonwerker geeft aan dat Van den Oever niet afkerig staat tegenover een samenwerking met de Vlaamse collega's. Hij zou zelfs de oprichting van een Vlaamse afdeling van FDF hebben voorgesteld. “FDF heeft al een filiaal in Duitsland en hechte samenwerkingen in Polen en Denemarken. Op deze manier kan er ook binnen Europa op termijn een vuist gemaakt worden door de boeren”, verklaart Pauwels.

IMG-20221216-WA0011

Momenteel verenigen een aantal boeren uit het Turnhouts Vennengebied zich onder de titel ‘Trekkers van de Kar’, maar een naamsverandering in het bekendere FDF zou een serieuze optie kunnen zijn. “Van den Oever zou ons in dat geval adviseren, maar wij zouden de volledige vrijheid van handelen hebben”, vertelt Pauwels.

Hij geeft aan dat de boeren het voorstel in beraad hebben en nu inventariseren of er een draagvlak is onder de boeren voor onafhankelijke boerenvereniging naast ABS en Boerenbond. “Misschien zijn er boeren die meer actie willen zien en zich niet vertegenwoordigd voelen door de klassieke organisaties die afwachtend zijn”, suggereert Pauwels die eraan toevoegt ook na de oprichting van een eventuele boeren-belangenorganisatie met de andere partijen te willen optrekken. “Alleen samen kunnen we de belangen van de boeren het beste verdedigen.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek