Seizoen grondwitloof van start
nieuwsKampenhout is een echte witloofgemeente. "Eigenlijk is de witloofteelt begonnen in Schaarbeek. Met de uitbreiding van Brussel was het daar niet meer mogelijk. Het schoof dan een beetje op richting Haren, maar ook daar is het al meer verstedelijkt. Nu wordt er vooral witloof geteeld in de driehoek Mechelen-Leuven-Brussel, en daar ligt Kampenhout middenin. De grond is hier goed en er is een goede afzetmarkt", zegt Stroeykens, die ook voorzitter is van de vzw Brussels Grondwitloof.
Er zijn momenteel nog maar 150 telers aangesloten bij die vereniging. Dertig jaar geleden waren er nog 4.822 bedrijven die witloof op de traditionele manier teelden. De totale productiewaarde van groenten bedroeg dertig jaar geleden 375 miljoen euro. Maar liefst een kwart van die productie was destijds afkomstig van het witloof. Tot 1985 was dat witloof trouwens de belangrijkste groentesoort in ons land. Toen werd het eerst voorbijgestoken door de tomaten en later ook de prei.
De oogst van grondwitloof is nu goed en wel begonnen, en de vraag is groot. Dit witloof wordt niet vaak uitgevoerd omdat er in België al meer vraag is dan aanbod. Toch zijn er veel minder witlooftelers die nog grondwitloof telen. "Dat komt omdat het zo arbeidsintensief is. In april en mei wordt het witloof gezaaid in het veld. In augustus en september wordt het in het veld geoogst. Daarna wordt het 'ingetafeld' in de witloofschuur. Het wordt dan bedekt met een laagje aarde", zegt Raymond.
"In de grond bewaart het witloof goed, want het is er vochtig", zegt secretaris van vzw Brussels Grondwitloof Frans Coon. "Bovendien kan het zo beter tegen de vorst. De zogenaamde 'bedden' waar witloof in ligt, worden dan bed per bed opgewarmd. En als de bedden opgewarmd worden, begint het witloof te groeien en kunnen we oogsten".
De vzw Brussels Grondwitloof wil ook dat het grondwitloof een Europees label van streekproduct krijgt. "De aanvraag is al binnen. Om erkend te worden als streekproduct, moet het grondwitloof aan enkele voorwaarden voldoen. Het moet in een bepaalde streek geteeld worden met eigen selecties en het moet afgedekt worden met dekgrond".
Lees ook: geVILT: Driehoek Leuven-Brussel-Mechelen bestaat niet meer
Bron: Het Laatste Nieuws