header.home link

Portugal rantsoeneert water in zuiden vanwege droogte

De Portugese regering heeft besloten water te rantsoeneren in het oosten van de Algarve. De toeristische regio in het zuiden kreunt namelijk onder de droogte. Het doel is om op termijn het gebruik van grondwater met 15 procent te verminderen.

5 juni 2023  – Laatste update 5 juni 2023 14:27
Lees meer over:
droogteportugal

"In de stuwmeren van Odeleite en Beliche zal het watergebruik voor landbouw en golfterreinen met 20 procent worden verminderd", zei de Portugese minister van Milieu Duarte Cordeiro na een vergadering van de droogtecommissie vorige week. Bij tuinen of golfterreinen met systemen om water te hergebruiken, wordt die vermindering verhoogd tot 50 procent.

De regering heeft ook aangekondigd een taskforce te zullen oprichten rond watervoorraden in de Algarve. Die zal bestaan uit leden van het Portugese milieuagentschap (APA) en de overheidsdienst Landbouw en zal de vergunningen voor wateronttrekking in de regio herzien. De commissie zal bekijken welke vergunningen kunnen worden ingetrokken om het gebruik van grondwater met 15 procent te verminderen, aldus Cordeiro.

Volgens de regering kampt 36 procent van Portugal momenteel met ernstige of extreme droogte, vooral in de regio's Alentejo en de Algarve, in het zuiden van het land.

Tijdens de vergadering van de ministerraad heeft Portugal al officieel een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om middelen uit de landbouwreserve vrij te maken, aldus de Portugese minister van Landbouw Maria do Ceu Antunes.

Volgens het Europese aardobservatiesysteem Copernicus kampt 91,9 procent van Portugal met droogte. Voor 25,8 procent daarvan geldt de alarmfase. Het Iberisch schiereiland is de Europese regio die het zwaarst getroffen is door de droogte.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek