header.home link

Europese voeding krijgt positief rapport inzake pesticideresidu’s

Uit een analyse van het Europees Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) blijkt dat bij een selectie van vaak geconsumeerde producten 2,1 procent meer residuen van bestrijdingsmiddelen bevat dan de toegestane niveaus. 0,7 procent hiervan is te wijten aan residuoverschrijdingen bij pompelmoezen. Volgens EFSA is het echter onwaarschijnlijk dat de geanalyseerde levensmiddelen een probleem vormen voor de gezondheid van de consument.

3 mei 2023  – Laatste update 3 mei 2023 21:53
pompelmoescitrus

In 2021 werden 87.863 voedselstalen verzameld in de Europese Unie, daarvan werden willekeurig 13.845 stalen gecontroleerd en geanalyseerd door het EU gecoördineerde controleprogramma (EU MACP). De stalen werden van 12 vaak geconsumeerde levensmiddelen genomen waaronder aubergines, pompelmoes, paddenstoelen, meloenen, olijfolie van eerste persing en eieren.

Uit de analyse blijkt dat 97,9 procent van de stalen binnen de wettelijke grenzen vallen van toegestane residuen van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen. Hiervan is 58 procent vrij van kwantificeerbare niveaus van residuen en bevatte een kleine 40 procent één of meer residuen in concentraties onder of gelijk aan de toegestane niveaus. 2,1 procent ofwel 295 stalen bevatte residuen die de toegestane niveaus overschreden. Dit is een stijging van 0,7 procent in vergelijking met 2018.

De stijging is vooral te wijten aan de verscherpte controles van de EU. In 2021 wezen de lidstaten er ook op dat de pompelmoezen die van buiten de EU komen meer residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten. Zonder de pompelmoezen bedroeg het gemiddelde overschrijdingspercentage in 2021 1,4 procent, hetzelfde als in 2018. Volgens EFSA is het onwaarschijnlijk dat de in 2021 geanalyseerde levensmiddelen een probleem vormen voor de gezondheid van de consument.

Meer info vind je in de infographic van EFSA.

Onderzoek naar pesticideresidu's in Vlaamse slaapkamers gaat van start
Uitgelicht
Met een nieuw burgerwetenschappelijk onderzoek wil de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) nagaan of er residuen van gewasbeschermingsmiddelen aanwezig zijn in...
13 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek