Orkest treedt op voor duizenden kippen

Het was een ietwat vreemd beeld op de boerderij van de broers Bostock in Nieuw-Zeeland: een symfonie-orkest in een open veld omringd door duizenden kippen. “Hier worden ze rustig van”, aldus de landbouwers.

10 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 oktober 2023 16:53
Schermafbeelding 2023-10-10 102953

Het orkest kreeg de vraag van de Nieuw-Zeelandse broers om speciaal voor het gevederde publiek een compositie te maken. De broers benadrukten met de ludieke actie het dierenwelzijn en het leven van hun biologische kippen die met vrije uitloop verrijkt werd. Uit onderzoek blijkt dat dieren positief kunnen reageren op klassieke muziek. “We spelen al enkele jaren klassieke muziek voor de kippen, daar worden ze rustig van”, zegt Ben Bostock aan The Guardian.

Speciaal voor de broers en hun kippen componeerde Hamish Oliver “Chook Symphony No 1”. De op maat gemaakte compositie bevat veel kenmerken van traditionele barokmuziek maar werd speciaal voor de kippen speels gehouden. Vooraf werd de live compositie meermaals getest. “We merkten dat kippen niet van groot gebonk houden”, zegt Bostock. In het klassieke stuk zitten veel elementen uit het dierenrijk. “De trompet imiteert kippen. En ook de hobo en de fagot maken een herkenbaar 'kakelend' geluid voor de kippen”, legt Oliver uit aan The Guardian

De boeren hopen dat ook andere boerderijen het speciaal gemaakte muziekstuk zullen gebruiken om hun eigen kippen te kalmeren.

Bron: The Guardian

Beeld: The Guardian

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek