Ondanks eerdere verontrustende signalen in de groenteteelt nemen fabrieken gecontracteerd volume af
duidingEen crisis in de industriële groenteteelt lijkt afgewend. Eerder dit jaar werd nog gevreesd dat fabrieken door slechte verkopen en overvolle pakhuizen gecontracteerde volumes niet zouden afnemen. Begin december is daar geen sprake meer van en verloopt alles volgens plan. Ook Horafrost, dat getroffen werd door een verwoestende brand, slaagt erin om alle groenten af te nemen.
Industriële groentetelers Lieselot Demolder en Thijs Demaeght uit Esen, Diksmuide, haalden in augustus de media met hun weggeefactie met boontjes. Zij leveren aan Horafrost in Staden, maar door de brand in de nacht van 11 op 12 juli kon het diepvriesgroentebedrijf slechts een deel van hun bonenoogst verwerken.
De brand en capaciteitsvermindering, in combinatie met signalen van een slechte afzet bij de fabrieken, leidden tot paniek in de sector. Horafrostdirecteur Stefaan Naeyaert sprak van een “perfecte storm” in de diepvriesgroentesector. Groentetelers en vooral Horafrost-leveranciers vreesden dat zij hun contracten niet mochten aanleveren.
Contracten gerespecteerd
Deze zorg blijkt tot nu toe ongegrond. “De eerste weken lag de opbrengst van de bonen heel hoog. Later is dat genormaliseerd en hebben de afnemers hun gecontracteerde volume helemaal afgenomen”, vertelt Luc De Waele van telerscoöperatie Ingro.
Hij geeft aan dat ook Horafrost erin geslaagd is zijn contracten af te nemen, ondanks de verwoestende brand. “Ze hebben de uren wat uitgebreid en werken ook in het weekend. Op deze manier slagen ze erin om het capaciteitsverlies te compenseren”, klinkt het.
Tot op dit moment mogen boeren hun volledig gecontracteerde volume aanleveren. Doordat de afzet van de fabrieken volgens De Waele genormaliseerd is, verwacht hij ook in de toekomst geen problemen. Zo staat er onder meer nog prei, spruiten en wortelen in het veld. “Het probleem is dat de verkoop bij de fabrieken later is opgestart en de maximale opslagcapaciteit in zicht was. Nu de verkoop aangezwengeld is, verwacht ik ook dat men binnenkomende groenten volgens planning kan verwerken.”
Als de afzet slecht is, moet men het volume maar verlagen, niet de prijs
Onderhandelingen over nieuwe contracten van start
De groenteverwerkers staan in de tweede week van december voor nieuwe spannende tijden. Deze week beginnen de onderhandelingen met de afnemers, onderhandelingen die Ingro namens de telers voert met de fabrieken. “De afnemers zullen wijzen op de slechte verkoop in de beginmaanden, maar dat kan geen argument zijn om de contractprijzen te verlagen. Sterker nog, door stijgende kosten zou deze eerder moeten stijgen”, aldus De Waele.
Hij wil in ieder geval een scenario zoals in de aardappelsector vermijden. Aardappelverwerker Agristo kondigde vorige week een verlaging van de contractprijzen met 17 procent aan voor volgend jaar. “Als de afzet slecht is, moet men het volume maar verlagen, niet de prijs”, besluit De Waele.
Doordat de contractonderhandelingen naderen, wenst Vegebe, de federatie van de Belgische groenteverwerking en de handel in industriegroenten, niet reageren op vragen over de conjunctuur. Horafrost, dat we ook om een reactie vroegen, had niets toe te voegen aan de inhoud van dit artikel.
Bioboer vindt alternatieve afzet voor 10.000 kilo prei
Na de boontjes van Lieselot Demolder en Thijs Demaeght uit Esen en de biopompoenen van Guy Depraetere uit Lierde, kwam vorige week de prei van bioboer Johan Venhaeren uit het Limburgse Lummen in de media. Venhaeren dreigde een partij van 10.000 kilogram prei te moeten vernietigen wegens geen interesse van verwerkers. De organisatie Waste Warriors zette een actie op waarbij mensen prei konden doneren aan voedselbanken. Hierdoor slaagde Venhaeren er alsnog in zijn prei te verkopen. Op één dag tijd werden in totaal 2.000 pakketten gedoneerd.
Luc De Waele van Ingro geeft aan dat het hierbij om de versmarkt gaat en dat deze situatie niet te vergelijken is met die van de industriegroenten. Volgens Thomas Schiltz van Waste Warriors is er sprake van een verminderde interesse in biogroenten. “We zien de laatste twee jaar een terugval van zeker 20 tot 30 procent in de vraag naar biologische producten. Aan wat dat ligt, weet ik niet, wellicht speelt de prijs mee in deze onzekere tijden.”