header.home link

Ngo's slepen Danone voor de rechter wegens plasticvervuiling

9 januari 2023

Verschillende ngo's hebben de Franse zuivelproducent Danone voor een Franse rechtbank gedaagd vanwege de grote hoeveelheden plastic die gebruikt wordt bij het verpakken van producten en die vervolgens in de natuur terechtkomt.

Lees meer over:
danoneactimel-1250

ClientEarth, Surfrider Foundation Europe en Zero Waste France eisen dat Danone een "deplastificatietraject" uistippelt. "We beseffen heel goed dat dit niet van vandaag op morgen kan gebeuren, maar het moet vandaag beginnen", zei Antidia Citores, woordvoerder van de ngo-coalitie.

De organisaties starten de procedure in Frankrijk op basis van een wet uit 2017 over de "waakzaamheidsplicht", die grote Franse bedrijven verplicht ervoor te zorgen dat hun leveranciers overal ter wereld de fundamentele mensenrechten en het milieu respecteren.

Deze "zorgplicht" wordt steeds vaker door verenigingen gebruikt om grote groepen aan te klagen en controversiële activiteiten openbaar te maken: TotalEnergies voor een olieproject in Oeganda en Tanzania, EDF voor een windenergieproject in Mexico, Suez in 2021 voor zijn waterbeheer in een stad in Chili, BNP Paribas voor zijn financiering van nieuwe olie- en gasprojecten, enzovoort.

Danone werd eind september voor het eerst in gebreke gesteld door de coalitie van ngo's, samen met acht levensmiddelen- en distributiereuzen, waaronder Auchan en Carrefour. De coalitie heeft echter alleen Danone gedagvaard, wat de weg vrijmaakt voor een hoorzitting voor de Parijse rechtbank.

"De dialoog met de andere bedrijven is nog gaande. Het is niet uitgesloten dat ook zij voor de Franse justitie ter verantwoording worden geroepen," zei Sébastien Mabile, een van de advocaten van de ngo's.

Danone zegt in een reactie "zeer verrast" te zijn. Het bedrijf, dat yoghurts met dezelfde naam en gebotteld water (onder meer Volvic en Evian) produceert, beschouwt zichzelf al lang als "erkend als pionier in het beheer van milieurisico's".

Danone (100.000 werknemers, meer dan 24 miljard euro aan jaaromzet) gebruikte in 2021 ongeveer 751.000 ton plastic, volgens haar laatste jaarverslag.

De groep heeft zich ten doel gesteld tegen 2025 verpakkingen te ontwerpen die "100 procent recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar" zijn.

Ngo's bekritiseren het bedrijf omdat het zich concentreert op het recyclen van zijn verpakkingen in plaats van het probleem bij de bron aan te pakken door het gebruik van plastic te verminderen, bijvoorbeeld ten gunste van statiegeldflessen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek