header.home link

Natuurpunt zoekt 100.000 sympathisanten voor Europese natuurherstelwet

3 maart 2021

Natuurpunt lanceert samen met zijn Europese partners Birdlife, het European Environmental Bureau (EEB) en WWF de #RestoreNature-campagne. Doel van de campagne is om 100.000 gelijkgezinden achter de Europese natuurherstelwet te scharen. “Die wet moet onze natuur robuuster en klimaatbestendig maken”, klinkt het. “Het is voor het eerst dat er nu juridische bindende doelen komen voor de natuur als geheel, en dus niet enkel voor bedreigde fauna en flora.” 

Lees meer over:

De Europese natuurherstelwet werd al aangekondigd en kadert in de Europese Biodiversiteitsstrategie 2030, een onderdeel van de Green Deal. De Europese Commissie organiseert nog tot 5 april een publieke consultatie om feedback en input te verzamelen.

“Deze nieuwe Europese wet kan een echte gamechanger worden voor mens én natuur”, zegt Steven Verdonck, beleidsmedewerker bij Natuurpunt. “Daarom is het belangrijk dat we nu onze stem laten horen. Het gaat tenslotte over het voortbestaan van onze kostbare waterrijke natuur, maar ook over ons klimaat, onze gezondheid en uiteindelijk over het voortbestaan van de mens.” 

Deze nieuwe Europese wet kan een echte gamechanger worden voor mens én natuur

Steven Verdonck - Natuurpunt

Natuurherstel in Vlaanderen

Natuurpunt wijst erop dat ook in Vlaanderen verschillende regio’s wachten op natuurherstel. “Dat zal ons beter wapenen tegen de grillen van klimaatverandering”, aldus Verdonck. “Neem nu het veenherstel in de vallei van de Zwarte Beek in Lummen. Als we daar niet ingrijpen, zal al het kostbare veen verdrogen en de opgeslagen koolstof vrijlaten. Terwijl we net proberen om minder koolstof uit te stoten. Hier zetten we hard in op vernatting zodat het veen zich kan herstellen.” Daardoor wordt de Vallei van de Zwarte Beek niet alleen een gigantische opslagplaats voor CO2, maar wordt er ook weer plaats gemaakt voor een ideale habitat voor typische planten- en diersoorten zoals veenmossen en kraanvogels. 

De petitie vind je via de website van Natuurpunt.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek