nieuws

Late tarweoogst leidt tot hogere kostprijs meel

nieuws
Door het wisselvallige zomerweer is de tarweoogst dit jaar maar moeizaam op gang gekomen en lang blijven aanslepen. Dat, en de stijging van andere kosten, "kan niet anders dan doorwegen op de kostprijs van het meel", luidt het donderdag in een mededeling van de Koninklijke Vereniging der Belgische Maalders (KVBM). De broodprijs zal er waarschijnlijk niet onmiddellijk door stijgen.
13 oktober 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Door het wisselvallige zomerweer is de tarweoogst dit jaar maar moeizaam op gang gekomen en lang blijven aanslepen. Dat, en de stijging van andere kosten, "kan niet anders dan doorwegen op de kostprijs van het meel", luidt het donderdag in een mededeling van de Koninklijke Vereniging der Belgische Maalders (KVBM). De broodprijs zal er waarschijnlijk niet onmiddellijk door stijgen.

Volgens de KVBM zorgden de weersomstandigheden ervoor dat het maalrendement laag is. Oorzaak zijn de kleinere korrels waaruit bloem kan gehaald worden. Daarnaast is het valgetal van Hagberg - een maat voor de aanwezigheid van op het veld gekiemde tarwekorrels - fel gezakt, waardoor partijen tarwe ongeschikt zijn voor de broodbereiding.

"Het ongustige effect op het rendement wordt versterkt door de forse stijging van de algemene kosten en een moeilijke economische context", luidt het bij de vereniging, die onder andere verwijst naar de energiefactuur, de loonkosten en strenge eisen inzake voedselveiligheid. "Deze snelle prijsstijgingen kunnen niet anders dan doorwegen op de kostprijs van meel", aldus nog de KVBM. Hoeveel die stijging zal bedragen, hangt af van producent tot producent, aldus de vereniging.

Volgens Bruno Kuylen, afgevaardigd bestuurder van VeBIC (Vlaamse Federatie van Verenigingen van Brood- en Banketbakkers, IJsbereiders en Chocoladebewerkers), zal dit niet onmiddellijk invloed hebben op de broodprijs, die sinds juli 2004 vrij is. "Het hangt onder meer af van de precieze omvang van de prijsstijging van het meel, en bovendien is meel wel een belangrijke, maar niet de enige factor die de prijs bepaalt", stelt Kuylen. "Veel bakkers hebben ook lopende contracten met bloemleveranciers, zodat ook in die gevallen de prijs waarschijnlijk niet direct zal stijgen".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek