Klimaatverandering is reeds ingezet
nieuwsAls gevolg van de opwarming van de aarde zal driekwart van alle gletsjers in de Zwitserse Alpen tegen 2050 smelten. Aan de hand van nieuw cijfermateriaal heeft het Europese Milieu-agentschap (EEA) in Kopenhagen woensdag nogmaals gewaarschuwd voor de impact van klimaatverandering. Het EEA stelt ook dat Europa deze eeuw sneller zal opwarmen dan het mondiale gemiddelde.
Het EEA maakt in zijn nieuw rapport een inventaris van de reeds zichtbare gevolgen van klimaatverandering. Het Europese agentschap verwijst onder meer naar de overstromingen in de zomer van 2002 en de hittegolf van vorig jaar en stelt vast dat de frekwentie van noodweer en andere, door het klimaat veroorzaakte rampen steeds groter wordt.
"Het rapport bundelt een overvloed aan bewijzen die aantonen dat de klimaatverandering reeds is ingezet en een grootschalige impact heeft op mensen en ecosystemen in Europa, wat vaak gepaard gaat met aanzienlijke economische kosten", zo licht uitvoerend directeur Jacqueline McGlade van het EEA toe.
In Noord-Europa wordt het weer bijvoorbeeld steeds vochtiger. In het zuiden van het continent daarentegen krijgt men meer en meer met droogte te maken. Die trends bedreigen volgens de experts van het EEA de landbouwactiviteiten in sommige regio's. Tegen 2080 zouden koude winters in Europa volledig tot het verleden kunnen behoren.
De schaal en de snelheid van de huidige opwarming is volgens het agentschap veel groter dan alle eerdere wijzigingen die het klimaat de voorbije duizend jaar onderging. Het laatste decennium van de vorige eeuw bleek het warmste sinds men met metingen begon en de jaren 1998, 2002 en 2003 zijn de heetste jaren die ooit gemeten zijn.
Europa warmt ook sneller op dan het gemiddelde op wereldschaal. Indien er niets wordt ondernomen, zou de gemiddelde temperatuur op het oude continent tussen 1990 en 2100 met 2 tot 6,3 procent stijgen. Die percentages liggen hoger dan eerdere voorspellingen van de experts van de Verenigde Naties. Op wereldvlak houdt het EEA rekening met een stijging van 1,4 tot 5,8 procent.
Volgens het agentschap is de klimaatverandering van de voorbije vijftig jaar grotendeels het gevolg van menselijke activiteiten in het algemeen en de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in het bijzonder. De Europese experts wijzen erop dat de concentratie C02 in de laagste atmosfeer haar hoogste peil van de voorbije 450.000 jaren heeft bereikt.
De wereldgemeenschap beschikt met het protocol van Kyoto over een instrument om de uitstoot van CO2 aan te pakken. Het milieuverdrag is echter nog steeds niet in werking getreden. De Verenigde Staten doen niet mee en Rusland heeft de tekst nog steeds niet geratificeerd.
Meer informatie: Impacts of Europe's changing climate
Lees ook: geVILT: Krijgen boeren het te warm onder de voeten?
Bron: Belga