header.home link

Ngo's voeren actie tegen “greenwashing van agro-industrie”

15 maart 2022

Een 50-tal maatschappelijke organisaties, milieuverenigingen en boerenorganisaties hebben actie gevoerd tijdens het Forum voor de toekomst van de landbouw in Brussel, waarmee ze de lobby- en greenwashingoperatie aan de kaak wil stellen. “Die heeft tot doel om de politieke invloed van de chemische en de agrovoedingsindustrie te versterken”, luidt het.

Lees meer over:
FIAN-actietegenagro2

Bij de start van het Forum hebben een vijftigtal activisten van het Collectief anti-FFA, een netwerk van activisten die strijden voor een duurzaam voedselsysteem, zich vastgeketend voor de ingang van het conferentiecentrum. Ze lieten zich besproeien met een fluorescerende vloeistof terwijl ze op de grond lagen. “Hiermee willen we de giftigheid nabootsen van de pesticiden die geproduceerd worden door chemiereus Syngenta, één van de belangrijkste organisatoren van het forum”, klinkt het.

De activisten werden uiteindelijk door de politie opzij geduwd. De organisatoren van de blokkade hekelden het feit dat de agenten traangas gebruikten en activisten tegen de grond sloegen. Toen de groep was verplaatst, tolereerde de politie de vreedzame actie wel. De politiezone Brussel-Elsene voerde elf administratieve arrestaties uit.

De actie die in de namiddag op het plan stond, verliep een stuk rustiger. De organisatoren, een 50-tal maatschappelijke organisaties, milieuverenigingen en boerenorganisaties, willen de lobbypraktijken van de grote industriële bedrijven aanklagen. "Het is alarmerend om te zien dat de Europese commissarissen die verantwoordelijk zijn om een tekst voor te stellen over de vermindering van pesticiden in Europa, de dag doorbrengen met de industrie, die ondertussen lobbyt om de Europese ambities inzake de reductie van pesticiden te verminderen”, stelt Nina Holland, onderzoekster bij Corporate Europe Observatory. “Het maatschappelijk middenveld wacht met ingehouden adem op een voorstel over de vermindering van pesticiden."

Volgens FIAN, één van de deelnemende organisaties die zich inzet voor duurzamere voedselsystemen, probeert de agrovoedingsindustrie de Europese Farm-to-Forkstrategie te ondermijnen. “Grote bedrijven als Syngenta, BASF, Bayer en Corteva en hun lobbygroep CropLife Europe, verzetten zich tegen alle bindende doelstellingen voor de vermindering van pesticiden die ook maar in de verste verte ambitieus zijn”, klinkt het. De organisatie vreest dat het lobbywerk ertoe zou kunnen leiden dat landbouwers opgesloten blijven in een voorbijgestreefd landbouwsysteem.

FIAN-actietegenagro

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek